Tekoäly opetuksen tukena (TOT) –pajapäivät järjestetään Otavan Opistossa 15.-16.9.2023. Pajapäivät tarjoavat niin ChatGPT:n käytön opettelua, vapaamuotoista vertaisopetusta kuin soveltavaa käyttöä, kuten virtuaalihahmojen luomista kielimallien avulla. Pajapäivien organisoinnista vastaavat mm. Otavian kehittämispäällikkö Kari A. Hintikka ja opettaja Lauri Ylä-Jussila.
Tarve pajapäiville nousi TOT-verkostosta
Tarve pajapäiville nousi Tekoäly oppimisen tukena -verkostosta (TOT).
– TOT- verkosto syntyi ChatGPTn innoittamana viime talvena samaan tapaan kuin monet muut ammatilliset intressiryhmät. Havaitsimme, että uusien kielimallien vaikutukset esimerkiksi opetukseen voivat olla niin suuria, että joukkoäly ja yhteisten kokemusten ja ideoiden vaihtaminen olisi paikallaan, Kari A. Hintikka kertoo.
Tällä hetkellä TOT-verkostossa on 7500 jäsentä.
– Itse ajattelin aiempien ammattiverkostojen kokemuksella, että loppuvuodesta olisi ehkä 1000 jäsentä, Hintikka hymähtää. – Toisin kävi.
TOT- verkoston jäsenet koostuvat pääasiassa opettajista, rehtoreista ja muista koulutusalan ammattilaisista.
– Mielenkiintoista on, että perustajista löytyy sekä e-oppimisen pitkäaikaisia konkareita että alalle vasta saapuneita uusia tulokkaita, Lauri Ylä-Jussila kertoo.
Virtuaalisten tapahtumien rinnalle kaivataan lähitapaamisia
Noin puolen vuoden olemassaolonsa aikana TOT-verkostossa on tapahtunut paljon. Aktiivinen ja alati kasvava verkosto on mm. järjestänyt useita virtuaalisia tapahtumia ja opetustuokioita.
– TOT-yhteisön toimintaan kuuluu muun muassa säännölliset ”tukiälytorstai” -webinaarit ja tekoälyensiapupaketin kehittäminen, Ylä-Jussila sanoo.
Vaikka TOT-verkoston järjestämät virtuaaliset tapahtumat ja kohtaamiset ovat olleet antoisia ja suosittuja, verkoston kasvaessa syntyi idea lähikohtaamisesta.
– Viimeistään COVID19:n myötä havahduttiin, kuinka tähdellistä ihmisten livetapaamiset ovat. Juttelu, Ideointi ja itseorganisoituminen on paljon ketterämpää sekä kokonaisvaltaisempaa kasvokkain kuin netissä, Hintikka toteaa.
Pajapäivien yksi tarkoitus onkin tarjota käytännönläheisiä tapoja oppia ja mahdollisuuksia kädestä pitäen ohjaukseen.
– Vertaistuki näin isoissa muutoksissa on erittäin tärkeää. Tämä kaikki omalla tavallaan vahvistaa yhteisön jäsenten välisiä suhdetta, Ylä-Jussila kertoo.
Rentoa tunnelmaa ja vertaistukea
TOT -pajapäiviltä niin Hintikka kuin Ylä-Jussila toivovat “metkaa ja rentoa meininkiä” ja “sormet multaan/näppikselle -asennetta.” Hintikka odottaa erityisesti, että pääsee kuulemaan tarinoita ja demoja siitä, mitä osallistujat ovat tehneet ChatGPT:n ja muiden kielimallien kanssa.
– Parhaimmillaan kielimalli voisi olla opiskelijan opiskelukaveri ja sparraaja, jonka avulla voisi harjoitella vuorovaikutustaitoja, omaa luovuutta ja kriittisen ajattelun taitoja, hän visioi.
Myös Ylä-Jussila odottaa innolla osallistujien demoja.
– Tekoälyn avulla voidaan luoda yksilöllisiä ja mukaansatempaavia oppimiskokemuksia, kuten virtuaalisia retkiä ja simulaatioita, jotka kaikki on räätälöity opiskelijan tarpeiden ja mielenkiinnon mukaan, hän kertoo.
TOT-pajapäivien tarpeellisuudesta kertoo se, että ensimmäiset ilmoittautumiset pajapäiville saapuivat heti kun ilmoittautuminen avattiin. Mukaan haluavien kannattaa siis pitää kiirettä.
– Aivan samoin kuin TOT-verkosto Facebookissa, tapahtuma sopii kaikille kiinnostuneille alkaen niistä, jotka eivät ole vielä kokeilleet ChatGPT:a ja niille, jotka jo käyttävät sitä omassa opetustyössään, Ylä-Jussila toteaa.