fbpx

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet 14.10.2024 – 27.8.2025

14.10.-27.08.2025
Kuva Paavo Hamunen

Luonnon ikuinen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat luontokuvaajille ehtymättömän ja yltäkylläisen runsaudensarven – pohjoiset revontulet kirpeässä pakkassäässä tai kuikat soutelemassa tyynessä kesäyössä.

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet-koulutus on käynnistymässä jo kuudetta vuotta peräkkäin ja koulutuksen on suorittanut yli 70 opiskelijaa.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa perehdytään monipuolisesti luontokuvauksen/valokuvauksen perusteisiin, luontokuvauksen eri osa-alueisiin, julkaisutoimintaan ja tekijänoikeuskysymyksiin, valokuvausvälineisiin, ohjelmistoihin, eri tiedostomuotoihin (still-kuva, video ja äänitiedostot) sekä uusiin tapoihin käyttää ohjelmistoja ja tekniikkaa julkaisutoiminnassa.

Koulutuksessa painotetaan rutiinin saamista omaan työskentelyyn, oman kuvallisen näkemyksen vahvistamista ja kameralla tuotettujen tiedostojen jalostamista näkyviksi valmiiksi esityksiksi tai tuotteiksi.

Koulutukseen sisältyy luentojen ja vuorovaikutteisen lähi- ja etäopetuksen lisäksi runsaasti kuvaamista maastossa ja vesistöjen äärellä Etelä-Savossa ja mm. lähijaksot Kuusamon talvisissa tykkymaisemissa ja maakotkakojussa sekä Kuhmossa karhujen kotikonnuilla.  Tunnettujen ja kokeneiden luontokuvaajien vierailijaluennot limittyvät kronologisesti koulutukseen käsiteltävien aihekokonaisuuksien mukaisesti.

Koulutus koostuu seitsemästä moduulista. Jokaisessa moduulissa on sekä lähiopetusta että vuorovaikutteista etäopetusta verkossa, tuettua etäopetusta ja moduulin aihealueeseen liittyviä ohjattuja ja tuettuja oppimistehtäviä sekä itsenäistä opiskelua. Päätösmoduuli koostuu vain lähijaksosta.

Kenelle

Koulutus soveltuu luontokuvausta ja luonnon tuntemusta ammattimaisesti työssään tarvitseville, kuten eräoppaille, luonto-ohjaajille, luontomatkailuyrittäjille, luontoalan ja metsien ammattilaisille tai aktiivisille luontoharrastajille, jotka haluavat tietoa luontokuvauksen koko skaalasta, luonnontuntemuksesta ja oman kuvamateriaalin hyödyntämisestä.

Koulutus koostuu seuraavista aihealueista

  • Valo- ja luontokuvauksen perusteet, kuvien arkistointi ja kuvien säätäminen eri medioihin
  • Maisemakuvaus, ilta- ja yövalokuvaus, tähtitaivaan ilmiöt, revontulet
  • Luonnon kieli, luonnontuntemus, eläin- ja lintuvalokuvaus ja lajien käyttäytyminen
  • Julkaisutoiminta ja tekijänoikeudet: dronet, videokuvaus kameralla ja puhelimella, ilmakuvaus, vedenalaiskuvaus ja julkaisuoikeuksien myyminen, sosiaalisen median hyödyntäminen
  • Luonnon lähi- ja makrokuvaus, luovan kuvauksen esittely
  • Luonnonvaraisten nisäkkäiden/arkojen lajien kuvaaminen
  • Luova luontokuvaus ja maisemakuvaus

Monimuoto-opiskelua

Koulutus koostuu lähiopetuksesta, interaktiivisesta etäopetuksesta verkkoalustalla, tuetusta etäopiskelusta, ohjatuista ja tuetuista oppimistehtävistä ja itsenäisestä opiskelusta. Opiskelija saa opintokokonaisuuden aikana tarvittavat tiedot toimiakseen ammattimaisesti luontokuvauksen alalla ja hän osoittaa osaamisensa näyttötyöllä koulutuksen päätteeksi.

Koulutukseen valmistaudutaan tutustumalla ennen koulutuksen alkua lähetettävään materiaaliin. Koulutuksen lähijaksoilla opiskeltavat asiat käydään ensin läpi teorioiden ja esimerkkien avulla, jonka jälkeen oppimista syvennetään käytännön harjoituksilla maastossa aihealueesta riippuen.

Lähijakson päätyttyä opiskelijoille annetaan seuraavaan aihealueeseen liittyvät tehtävät valmisteltaviksi ohjatusti ennen seuraavaa lähijaksoa. Oman tehtävän suorittamisesta saa myös palautteen opettajalta. Tuettujen etäopiskelujaksojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus saada opettajalta henkilökohtaista ohjausta pulmatilanteissa verkkoalustan välityksellä. Verkkoalusta kautta tapahtuu myös oppimistehtävien ohjaus ja tarkistus.

Ensimmäisien lähijaksojen aikana opiskelijat valitsevat itselleen näyttötyön aiheen ja toteutustavan. Näyttötyön avulla opiskelija osoittaa koulutuksen aikana oppimansa ja osaamisensa (esim. näyttely, printti/sähköinen julkaisu tai muu koulutuksen teemoihin liittyvä vapaavalintainen esitys). Näyttötyöt esitellään kirjallisesti ja suullisesti viimeisen moduulin lähitapaamisessa.

Läsnäolovelvoite on jokaisella lähiopetusjaksolla. Koulutukseen ei voi osallistua lainkaan, mikäli osallistuja joutuu pakottavasta syystä olemaan poissa 1. lähiopetusjaksolta. Lisätietoja saa kurssin opettajalta.

Suoritettuaan hyväksytysti kaikki seitsemän osaamisaluetta ja näyttötyön palautettuaan opiskelija saa virallisen osallistumistodistuksen Luontokuvauksen ammatilliset perusteet-koulutuksen suorittamisesta. Kukin osaamisalue arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty..

Osallistumisen edellytykset

Koulutukseen osallistujalta edellytetään aiempaa aktiivista harrastuneisuutta valokuvaukseen ja perehtyneisyyttä valokuvauksen perusteisiin ja luonnossa liikkumisen taitoa ja kykyä.

Tämän lisäksi osallistujalta edellytetään omaa kamerakalustoa ja kamerakaluston sujuvaa hallintaa sekä tietokoneen peruskäyttötaitoja ja mahdollisuutta käyttää omaa tietokonetta ja ohjelmistoja koko koulutuksen ajan.

Opiskelijat valitaan koulutukseen hakemusten perusteella. Valintaperusteissa painotetaan etenkin osallistujan motivaatiota, valmiuksia sitoutua opiskeluun ja maastokelpoisuutta kaikkina eri vuodenaikoina.

Hakijoita pyydetään liittämään hakemukseensa itse ottamiaan luontoaiheisia kuvia tai ilmoittamaan sometiliensä nimet, joissa hakijan ottamia valokuvia on yleisesti nähtävillä.

Koulutukseen valitaan 12 opiskelijaa.

Laajuus

Koulutuksen laajuus on 20 ov (lähiopetus, etäopetus, tuettu etäopiskelu, ohjatut oppimistehtävät ja itsenäinen opiskelu).

Koulutuksessa tarvittava kuvauskalusto

Koulutuksen alkaessa osallistuja tarvitsee oman järjestelmäkameran (joko peilitön tai peilillinen); samalla käydään läpi myös muu koulutuksen aikana tarvittava kalusto.

Lähiopetusjaksot

Lähijakso 1: ma -ke 14.10.-16.10.2024 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 2: ma –ke 25.11.-27.11.2024 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 3: pe –su 31.1.-2.2.2025 (3 pv; Kuusamo)

Lähijakso 4: ma –ke 7.4.-9.4.2025 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 5: ma –ke 26.5.-28.5.2025 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 6: ma -ti 28.7.-29.7.2025 (2 pv; Kuhmo)

Lähijakso 7: ma -ke 25.8.-27.8.2025 (3 pv)  

Yhteensä 20 lähiopetuspäivää.

Lähiopetuspäivien aikataulut ovat viitteellisiä ja saattavat vaihdella yllämainituista mm. maastoretkien ja säätilan vuoksi. Aikataulut tarkennetaan koulutuksen alkaessa.

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli), Kuusamo ja Kuhmo.

Kouluttaja

Kurssin sisällöstä vastaa ja kouluttajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen, Suomen Luontokuvausinstituutti.

Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva -ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki – Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.

Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja video- kuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvostetuimman kouluttajan niin luontokuvauksen, luonnontuntemuksen, kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.

Paavon moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on saavuttanut.

Paavo Hamunen on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo toimi 2017-2018 yliopisto-opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Hinnat

Koulutuksen hinta on 2150€/hlö (sis. opetuksen, ohjelman mukaiset ruokailut Otavan Opistolla sekä Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit). Huom! Majoitus Otavan Opistolla erikseen.

Lähijaksojen aikana majoittumismahdollisuus Otavan Opiston opiskelija-asuntolassa (1hh/50€/yö tai 2hh/25 €/yö, sis. aamiainen); tiedustele mahdollisia vapaita huoneita jo hyvissä ajoin ennen lähijakson alkua, kurssit@otavanopisto.fi

Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit sisältyvät kurssin hintaan ja ne sisältävät opetuksen, ohjelman mukaiset ruokailut ja majoituksen lähijakson aikana. Kuusamossa ja Kuhmossa siirrytään kuvausretkille omakustanteisilla kimppakyydeillä (ei järjestettyä yhteiskuljetusta). Matkakulut Otavaan, Kuusamoon ja Kuhmoon omakustanteiset. Retkipaketteja ei voi muuttaa rahaksi; mahdollisen esteen sattuessa sovitaan erikseen toinen ajankohta kojukuvaukselle.

Mikäli osallistuja ei kykene ennalta arvaamattoman henkilökohtaisen esteen vuoksi osallistumaan ennalta ilmoitettuun lähiopetusjaksoon, koulutuksen opettaja antaa osallistujalle lähiopetusjaksoa vastaavat tehtävät suoritettavaksi ohjatusti lähitapaamisen sijaan. Näin kaikki osallistujat käyvät läpi samat oppimäärät koulutuksen aikana.

Tarjolla oleva lähiopetusjakso laskutetaan osallistujalta koulutuksen alussa annetun laskutusaikataulun mukaisesti mahdollisesta esteestä aiheutuneesta poisjäännistä riippumatta.

Koulutukseen hyväksymisen jälkeen opiskelupaikka otetaan vastaan maksamalla varausmaksu (200€/ilmoittautuminen) verkkopankissa tai laskulla (maksulinkki lähetetään erikseen); jäljelle jäävä maksu ja mahdolliset majoitukset Otavassa laskutetaan tasaerissä kunkin lähiopetusjakson jälkeen. Kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöistä: Paavo Hamunen, p. 045 124 2909

Lisätietoja koulutuksen toteutuksesta: kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565

Hakeminen ja valinnat

Hae koulutukseen 8.9.2024 mennessä hakemuslomakkeella

Valinnoista ilmoitetaan kirjallisesti henkilökohtaisesti 13.9.2024 mennessä.

Peruutusehdot

Opiskelijaksi hyväksymisen ja opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova ja veloitamme tuolloin varausmaksun (200€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan koulutuksen.

Opiskelupaikan vastaanottamisen/varausmaksun maksamisen ja 14.10.2024 jälkeen tapahtuneesta peruuttamisesta/ koulutuksesta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta osallistumismaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan osallistumismaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.