fbpx

Luonnon lähikuvaus ja luovat kuvaustekniikat 5.3.-14.3.2024 (verkkokurssi)

05.-14.03.2024

Kuva Paavo Hamunen

Makro- ja yksityiskohtakuvaus on oivallinen tapa luonnon minimalististen aiheiden dokumentointiin ja biologisten erityispiirteiden esittämiseen. Luonnon pienimmät ja herkimmät yksityiskohdat, muodot, värit, tunnelmat sekä eläin- ja kasvilajit avautuvat silloin laajemmassa perspektiivissä.  Kuvauskohteina voivat olla hyönteiset, kasvit, kukinnot ja vesipisarat.

Kun luonnon lähikuvaukseen lisätään luova näkökulma tai luontokuvauksessa käytettäviä luovia tekniikoita yhdistetään luonnon lähikuvaukseen, lopputuloksena voi olla parhaimmillaan kiehtovia ja yllättäviä otoksia, joita ei heti luontokuviksi edes tunnista.

Kurssin aikana tutustutaan monipuolisesti lähikuvauskalustoon: jalustoihin, loittorenkaisiin, lähikuvausobjektiiveihin sekä muuhun lähikuvauksessa tarvittavaan välineistöön. Samanaikaisesti kartoitetaan myös erilaisten kuvattavien kasvien ja hyönteisten elinympäristöjä ja opetellaan tekemään perhosbaarin hyönteisten houkutteluun.

Kameraa voi vaivatta verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden ominaisuuksien hyvä hallinta mahdollistaa omien visioiden siirtämisen maalauskankaalle – ja muuntamaan ne digitiedostoksi jatkojalostusta varten.

Luovan makrokuvauksen kurssilla kuvaajia ohjataan löytämään oma luova kuvausmaailmansa: valon ja varjon leikkikentät, havaitsemaan luonnon pienimmät kuvauskohteet väreinä, muotoina ja abstraktioina sekä tarpeen mukaan pelkistämään ja yksinkertaistamaan kuvauskohteita.

Kurssilla tutustutaan mm. monivalotustekniikkaan, hallittuun kameran liikutteluun (ICM) valotuksen aikana, suotimien käyttöön, freelensingiin, retro-objektiiveihin, bokeh:iinn eli taustojen erilaiseen toistumiseen ja eri materiaalien läpi kuvaamiseen.

Kurssisisältöjen yhteenvetona opetellaan luovaa sommittelua ja perinteisen ”kultaisen leikkauksen murtamista” uusien kuvausvisioiden synnyttämiseksi.

Aika ja paikka

Kurssi järjestetään Otavan Opiston hallinnoimalla verkkoalustalla 5.3.-14.3.2024; kurssin verkko-opetusluokka ja materiaalilinkit sulkeutuvat kurssin jälkeen

Kurssiaikataulu (verkkoluennot, tehtävien tarkastus ja palautteet)

  • tiistai                 5.3.2024 klo 18.00 – 20.15
  • torstai               7.3.2024 klo 18.00 – 20.15
  • tiistai                  12.3.2024 klo 18.00 – 20.15
  • torstai                14.3.2024 klo 18.00 – 20.15

Kurssi koostuu neljästä 2h verkkoluennosta sekä kurssilaisille annettavista ohjatuista tehtävistä, tehtävien tarkistuksista, palautteista ja ohjeistuksista.

Verkkokurssilta saa osallistumistodistuksen, joka edellyttää läsnäoloa opetusistunnoissa ja annettujen oppimistehtävien suorittamista sovituissa aikatauluissa.

Opetus

Verkkokurssit järjestetään arki-iltoina klo 18.00-20.15 välisenä aikana yllä esitettyjen aikojen mukaisesti. Verkkoistunnossa kurssilaisille annetaan luentojen lisäksi tehtäviä valmisteltavaksi ennen seuraavaa istuntoa ja tehtävien ratkaisuja käydään läpi yhdessä seuraavassa istunnossa.

Opetus verkkokurssilla tapahtuu kuten tavallisessa luokkahuoneessa – opettaja opettaa verkkoalustalla ja opiskelijat voivat esittää opettajalle kysymyksiä opetuksen edetessä mikrofoninsa kautta tai chat-toiminnon avulla sekä keskustella yhdessä kiinnostavista aiheista.

Kurssille ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä kurssikirje ja henkilökohtainen linkki, jota klikkaamalla opiskelija pääsee kirjautumaan opetusluokkaansa; kurssin opettaja on aina koko opetusajan paikalla luokassa oman tietokoneensa välityksellä.

Kurssin opettaja ottaa yhteyttä jokaiseen osallistujaan aina ennen kurssin alkua, jolloin varmistetaan laitteiden ja verkkoyhteyden toimivuus kurssin aikana.

Kurssin opettaja

Verkkokurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.

Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva- ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.

Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvotetuimman kouluttajan luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.

Paavo Hamusen moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, johon vain harva suomalainen kuvaaja on yltänyt. Paavo on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo Hamunen toimi 2017-2018 yliopisto- opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Opiskeluvälineet

Verkkokurssille osallistumiseen tarvitset:

  • oman tietokoneen, jossa on kaiutin, mikrofoni ja kamera (suositeltava); voit käyttää myös kuulokemikrofonia, hyvän verkkoyhteyden
  • koneellesi valmiiksi asennetun ”Lightroom Classic CC  –ohjelman (asenna ohjelma koneellesi hyvissä ajoin ennen kurssin alkua)
  • omavalintaisia jpg-kuvia tai mieluummin raw -tiedostoja
  • kameran ja kameran USB-kaapelin tai muistikortinlukijan, jotta voit tuoda kuvasi tietokoneellesi kuvien viemiseksi suoraan Lightroom –ohjelmaan.

”Adobe Lightroom” –kokeiluversion (7 päivää) voit ladata Adoben sivulta, jos sitä ei ole aiemmin ollut koneellasi.

Koulutuksen saat itsellesi sujuvammaksi, jos sinulla on mahdollisuus käyttää kahta tietokonetta samanaikaisesti: toista yhteydenpitoon opettajan ja kurssitovereiden kanssa ja toista Adobe Lightroom –ohjelmalla työskentelyyn.

Laajuus

Kurssin laajuus 0,8 ov.  Kurssi koostuu verkkoluennoista sekä ohjatuista ja tuetuista etäopiskelutehtävistä. Tehtäviin saa tarvittaessa apua ja tukea kurssin opettajalta.

Osallistumistodistus

Verkkokurssilta saa osallistumistodistuksen, joka edellyttää läsnäoloa opetusistunnoissa ja annettujen oppimistehtävien suorittamista sovituissa aikatauluissa.

Hinta

Verkkokurssin hinta on 135 €/hlö (sis. opetuksen, tehtävät ja kurssilla käsiteltävä materiaali).

Kurssille osallistuminen vahvistetaan ilmoittautumalla kurssille sähköisen lomakkeen kautta (alla); ilmoittautuneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistus kurssin toteutumisesta ja linkki verkkopankkiin kurssimaksun maksua varten.

Kurssimaksun voi maksaa myös ePassilla, SmartumPay- tai Edenred–sovelluksella.

Huom! Älä maksa sovelluksellasi mitään ennen kuin olet sopinut erikseen maksutapahtumasta Otavan Opiston kanssa – kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Lisätietoja

Lisätietoja:  kurssit@otavanopisto.fi tai 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 23.2.2023 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä sitoudut maksamaan varausmaksun (50€/ilmoittautuminen; sis. kurssin hintaan) peruuttaessasi osallistumisesi ennen kurssin alkua. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.