Luontokuvauksen ammatilliset perusteet

Otavan Opiston ja luontokuvaaja Paavo Hamusen koulutus jo vuodesta 2019

Luonnon ikuinen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat luontokuvaajille ehtymättömän ja yltäkylläisen runsaudensarven. Jokaisella kuvaajalla on oma tapansa havainnoida luontoa ja omat vahvat alueensa kuvaustyöskentelyssä. 

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tavoitteena on, että omasta osaamisesta jää näkyvä ja ammattitaitoinen jälki. Jokaisen kuvaajan yksilölliset vahvuudet, mahdolliset ammatilliset intressit ja luovat näkemykset otetaan huomioon koulutuksen aikana.

Toteutustapa ja retket

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet-koulutus koostuu seitsemästä opetusmoduulista. Jokainen moduuli sisältää sekä lähiopetusta että vuorovaikutteista ja tuettua etäopetusta. Moduulin aihealueeseen liittyy joka jaksolla ohjattuja oppimistehtäviä sekä itsenäistä opiskelua.

Opintoihin kuuluu luentojen ohella runsaasti kuvausta maastoretkien muodossa, niihin liittyviä tehtäviä ja kuva-analyyseja. Lähijaksot pidetään Otavassa Otavan Opistolla ja mm. Kuusamon talvisissa tykkymaisemissa ja maakotkakojussa, Kuhmon metsissä karhuja kuvaten sekä Saimaan ja Puulan järvimaisemissa.

Kenelle

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet soveltuvat luontokuvausta ja luonnontuntemusta ammattimaisesti työssään tarvitseville, kuten eräoppaille, luonto-ohjaajille, luontomatkailuyrittäjille, luontoalan ja metsien ammattilaisille tai aktiivisille luontokuvauksen harrastajille, jotka haluavat hyödyntää luontokuvauksen koko skaalan

Opettaja 

Paavo Hamunen

Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva -ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki-Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.

Paavo Hamusella on vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo -ja video- kuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys erilajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvostetuimman kouluttajan niin luontokuvauksen, luonnontuntemuksen, kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella. Paavon moniinmerkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto –  korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on saanut.

Paavo Hamunen on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden Luontokuva-kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo toimi 2017-2018 yliopisto-opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen”-maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Koulutuksen järjestäjä

Otavan Opisto on verkko-opetuksen edelläkävijä ja verkko- ja etäopetus on opistolla tunnetusti laadukasta. Koulutukseen kuuluvat retket ja lähiopetus ovat mieleenpainuvia kokemuksia. Luontokuvauksen ammatilliset perusteet-koulutus on järjestetty Otavan Opistolla jo usean vuoden ajan ja se on saanut runsaasti hyvää palautetta sekä järjestelyiden että osaavan ja ammattitaitoisen opettajan osalta. 

Koulutuksen kuvauskohteet ovat monipuolisia ulottuen upean Saimaa-vesistön maisemista pohjoiseen Kuusamoon ja Kuhmoon. Opettaja Paavo Hamunen on Suomen parhaita luontokuvaajia sekä omistautunut ja taitava opettaja. 

Uudet ryhmät aloittavat aina syksyllä. Voit kuitenkin saada maistiaisia tulevasta osallistumalla koulutuksen yhteydessä järjestettäviin maksuttomiin webinaareihin, joissa alan ammattilaiset jakavat oppejaan. Vierailevina verkkoluennoitsijoina mm. Kirsi MacKenzie ja muita alan huippuosaajia.

Osallistumisen edellytykset

Opiskelijat valitaan koulutukseen hakemusten perusteella. Valintaperusteissa painotetaan etenkin osallistujan motivaatiota, valmiuksia sitoutua opiskeluun ja maastokelpoisuutta eri vuodenaikoina. Koulutukseen valitaan 12 opiskelijaa/koulutus.

Laajuus

Koulutuksen laajuus on 20 ov (sis. lähiopetuksen, kuvausretket, etäopetuksen, etäopiskelun tuen sekä oppimistehtävien tuen ja palautteet).

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli), retket Kuusamoon ja Kuhmoon.

Luontokuvauksen Master Class-koulutus

Otavan Opiston kurssitarjottimelle on keväällä 2022 tulossa Luontokuvauksen Master Class-jatkokurssi luontokuvauksen ammatilliset perusteet jo hyvin taitaville. Lisätietoja jatkokurssista täällä

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Paavo Hamunen, p. 045 124 2909

Lisätietoja koulutuksen toteutuksesta: kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565

Kuvat Paavo Hamunen

Pidätämme oikeudet muutoksiin.