fbpx

Delfoin tekijät – Jukka Tikkanen

Delfoin tekijät -sarja esittelee Otavan Opiston Delfoi-koulutuksen osaajia ja tekijöitä

Otavan Opiston Delfoi-koulutuksessa perehdytään tulevaisuudentutkimuksessa käytettävään Delfoi-asiantuntijamenetelmään.  Delfoin tekijät sarja esittelee Delfoi-koulutuksen 10-vuotisen taipaleen ajalta Delfoi-koulutukseen osallistuneita opiskelijoita ja ohjaajia. Mikä on Delfoi ja miksi se jaksaa vuodesta toiseen kiinnostaa ihmisiä? 

Jukka Tikkanen on Delfoi-bändin komppikitaristi 

Jukka Tikkanen on Otavian koulutussuunnittelija. Otavan Opistossa hän on työskennellyt vuodesta 1997. Vuosien varrella toimenkuvat  ovat vaihdelleet suunnittelun, hallinnoinnin ja opetuksen välillä. Sisältöalueita ovat olleet mm. verkkopedagogiikka, audiovisuaalinen viestintä ja musiikki. Työhön on sisältynyt myös strategiatyötä ja erilaisten itsearviointityökalujen kehittämistä. Viimeisten vuosien aikana ekosososiaalinen sivistys ja kestävä tulevaisuus ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi useissa projekteissa.  Otavan Opiston Delfoi -koulutuksen pariin Tikkanen päätyi managerikoulutuksen kautta vuonna 2018.

Delfoi koulutuksen juuret löytyvät 1990-luvulta 

Jukka Tikkanen ui Otavan Opiston Delfoi-koulutuksiin pikkuhiljaa, sattumalta niin kuin elämässä on tapana. Ihan ensimmäistä kertaa Tikkanen tuli tietoiseksi Delfoi-koulutuksesta jo sen alkutaipaleella, liki 20 vuotta sitten.  

– Muistan kiertäneeni kansanopistoissa esittelemässä 1990-luvulla Tacitix-työkalua, jolla kerättiin hieman samaan tapaan iteroiden hiljaista tietoa, hän toteaa.

Vaikka Tikkanen on ollut mukana Delfoi-koulutusten parissa satunnaisesti lähes koko koulutuksen olemassaolon, aktiivisemman roolin hän omaksui vasta 2010-luvun lopussa, kun hän suoritti manageriopinnot. 

– Muutama vuosi sitten pohdin, mikä sytyttäisi saman innostuksen kuin uusi kasvatussosiologia 1990-luvulla. Siinä havainnoitiin herkillä aisteilla muuttuvaa toimintaympäristöä. Päädyin siihen, että tulevaisuudentutkimuksessa on paljon samaa ja päätin tehdä siitä perusopinnot ja samalla suorittaa Delfoi-managerikoulutuksen.

Tikkanen on joukkuepelaaja 

Nykyään Tikkanen vastaa Delfoi-koulutuksen kokonaisuudesta sekä ohjaa jonkin verran opiskelijoita.

–  Otavian lisäksi Metodix Oy:llä, TUTU-seuralla ja koko Delfoi-kehittäjäyhteisöllä on Delfoi-koulutuksessa merkittävä rooli. Alusta pitäen on myös ollut vahva yhteys myös Tulevaisuuden tutkimuskeskukseen. 

Tikkanen korostaa, että hänen näkökulmansa kokonaisuudessa on opiskelijan. Jotta koulutus toimisi opiskelijan kannalta mutkattomasti, tarvitaan hallintaa ja hallinnointia.

–  Olen siis yksi pelaaja joukkueessa. Jalkapallossa pelipaikka voisi olla keskikentän pohjalla. Bändissä se olisi varmaan komppikitaristi, Tikkanen toteaa. 

Dialogi ja notkeus kiinnostavat Tikkasta

Delfoissa Tikkasta viehättävät monet asiat, kuten menetelmän dialogisuus ja kyky muokkautua tutkimuskohteen mukana. 

– Delfoissa on sijaa luovuudelle ja siten paljon yhteistä esimerkiksi musiikin tekemisen kanssa, tai ylipäätään taiteiden kanssa, hän kertoo.

Tikkanen kuitenkin korostaa, että rikkominen vaatii perusteiden tuntemista. Luovuus ei synny tyhjän päälle, vaan Delfoin kerrokset saavat ja niiden kuuluukin näkyä.

– Aivan samalla tavalla uuden ”tuoreen” musiikin säveltäminen edellyttää perusteellista konventioiden tuntemusta. On tunnettava rakenteet, että voi niitä rikkoa.

Delfoi-webinaarit tuovat yhteen Delfoi-tekijöitä

Delfoi-koulutus ei ole vain yksi ja muuttumaton, vaan alati liikkeessä. Tällä hetkellä Tikkanen on innoissaan Delfoi-webinaareista, joissa esitellään Delfoi-koulutusta erilaisten käyttäjien näkökulmista. Ensimmäisen webinaarin aihe on Delfoi-koulutuksen hyödyntäminen ammattikorkeakoulujen opinnäytetöissä.

– Delfoi-webinaareissa paneudutaan pari kertaa vuodessa Delfoin käyttöön jostakin valitusta näkökulmasta, hän kertoo.

Webinaarien tarkoitus on tuoda esille Delfoin käyttötarkoituksia ja välittää asiantuntija- ja kokemustietoa.

– Delfoilla on useita käyttötarkoituksia, kuten tutkimus-, organisaatio- ja pedagoginen käyttö, ja näissä vielä eri vivahteita, joista kumpuaa erilaisia näkökulmia, Tikkanen kertoo.

Delfoi-webinaarien Tikkanen toivoo lisäävän koulutuksen tunnettavuutta ja tuovan lisää opiskelijoita.

– Tietenkin samalla toivon, että webinaarit lisäävät myös tietoisuutta Delfoi-menetelmästä ja menetelmään kehitetystä eDelphi-työkalusta, hän toteaa.

Lisää tietoa Delfoi-webinaareista täältä!

Takaisin arkistoon