Historiallisen kertomisen kirjoituslinja toi ryhtiä kirjoittamiseen – haastateltavana sukututkija Ritva Rajander-Juusti

Kirjoittaja: Salla Hiltunen

Otavan Opistossa järjestettiin tänä keväänä ensimmäisen kerran Historiallisen kertomisen kirjoituslinja. Sukututkija ja tietokirjoittaja Ritva Rajander-Juusti oli yksi kirjoituslinjan opiskelijoista. Hän työsti linjalla tietokirjakäsikirjoitustaan, ja linjan aikana häneltä julkaistiin myös uusi sukukirja.

Ritva Rajander-Juusti

Rajander-Juusti haluaa säilöä katoavia tarinoita

Ritva Rajander-Juusti on kokenut sukututkija, joka on harrastanut sukututkimusta jo 20 vuotta. Häneltä on julkaistu kolme sukukirjaa, ja hän pitää myös sukututkimusaiheista blogia.

Rajander-Juustin viimeisin teos Vuonnisen väkeä – Vienankarjalaisen kylän elämää ja ihmisiä ilmestyi Karjalan Sivistysseuran julkaisemana huhtikuussa 2025. Kirja kertoo hänen isoäitinsä syntymäkylän vaiheista ja ihmisistä. Sen taustalla on laaja, vuosikausia kestänyt tutkimustyö. 

Rajander-Juusti on halunnut kerätä talteen suvun tarinoita, ennen kuin ne katoavat. 

“Se, mitä Vuonnisen kylällä oli ollut, on häviämässä. Nykyään kylällä asuu enää parikymmentä ihmistä”, Rajander-Juusti kertoo. “Tuli tarve ja halu kirjoittaa muistiin kylän tarinoita, kun ihmisiä on vielä olemassa.”

Suvun vanha arvoitus alkaa selvitä

Rajander-Juusti on ollut eläkkeellä kolmisen vuotta. Työuransa hän teki erilaisten tutkimus- ja kehittämistehtävien parissa, jolloin hän tuli kirjoittaneeksi valtavasti raportteja ja muita tutkimustekstejä. Sittemmin hän innostui kirjoittamisesta myös laajemmin, ja hän onkin esimerkiksi käynyt erilaisia kirjoituskursseja.

Eläkkeellä oleminen on mahdollistanut isompiin kirjoitusprojekteihin uppoutumisen. Yksi tällainen on narratiivinen tietokirja, jota Rajander-Juusti työstää tällä hetkellä. Kirja liittyy hänen isomummonsa veljen tarinaan.

“Tarina on kulkenut mukana koko sukututkimusharrastukseni ajan”, Rajander-Juusti kertoo. Isomummon veljestä on tiedetty suvussa vain vähän: hän oli vuoden 1918 tapahtumissa punaisten puolella, joutui vankilaan ja lähti tuomionsa jälkeen perheineen salaa Venäjälle. Se, mitä hänelle Venäjälle tapahtui, on kuitenkin ollut pitkään pimennossa.

“Tutkijalle kiinnostavimpia ovat ne kaikkein vaikeimmin ratkaistavat arvoitukset”, Rajander-Juusti naurahtaa.

Lopulta selvisi, että isomummon veljellä on vielä elossa olevia jälkeläisiä, jotka ovat muuttaneet Suomeen. Rajander-Juusti pääsi tapaamaan heitä ja sai lopulta tietoa siitä, mitä isomummon veljelle tapahtui. 

Työn alla oleva tietokirja kertoo oikeastaan kahta tarinaa: se kuvaa sekä isomummon veljen elämää ja kohtaloa että Rajander-Juustin tiedonetsintämatkaa.

Otavan Opiston kirjoituslinja herätti kiinnostuksen heti

Rajander-Juusti sattui näkemään Historiallisen kertomisen kirjoituslinjan mainoksen sosiaalisessa mediassa ja innostui heti. Linja vaikutti juuri sopivalta paikalta työstää tietokirjan käsikirjoitusta. Hän on ollut todella tyytyväinen siihen, että haki ja pääsi mukaan.

“Kirjoituslinjalle osallistuminen on ollut minulle tähän projektiin ja tähän tilanteeseen hyvä ratkaisu”, Rajander-Juusti kommentoi. “Linja on ollut hyvä ryhdittäjä, ja säännölliset deadlinet ovat tuoneet rakennetta omaan tekemiseen.”

Kirjoituslinjan sisällöistä vastasi kirjailija Jenni Linturi, jonka lisäksi linjalla oli myös muita luennoitsijoita. Viisi kuukautta kestänyt linja koostui parin päivän mittaisista lähitapaamisista kerran kuukaudessa sekä etäopiskelusta niiden välissä. Jokaisella osallistujalla oli työn alla jonkinlainen käsikirjoitus, joita työstettiin ja käsiteltiin pienryhmissä.

Linjalla oli mukana monipuolinen joukko osallistujia. Linjalla on kirjoitettu niin proosaa, tietokirjallisuutta kuin sukuhistoriaakin. Osalla oli linjan alkaessa vasta idea tulevasta käsikirjoituksesta, kun taas osalla oli jo paljon tekstiä kasassa.

Kirjoituslinja on ollut erinomainen paikka työstää omaa käsikirjoitusta yhdessä muiden kanssa

Kirjoituslinjan opetus ja kirjoitustehtävät saavat kiitosta Rajander-Juustilta. Erityisen arvokasta hänestä on ollut vertaiskirjoittajien kanssa työskentely ja heidän tarjoamansa vertaistuki ja -palaute. 

Linjan aikana on ollut myös mielenkiintoista seurata muiden käsikirjoitusten edistymistä: “On ollut ihanaa ollut nähdä joidenkuiden kohdalla, miten alun hajanaiset palaset ovat loksahtaneet kohdilleen ja niistä on alkanut muodostua kiinnostavia kokonaisuuksia.”

Rajander-Juusti suosittelee kirjoituslinjaa ihmisille, joilla on jonkinlainen idea historiaa käsittelevästä teoksesta. Linja sopii monenlaisille, eri vaiheissa käsikirjoitustensa kanssa oleville kirjoittajille. 

Rajander-Juustin mielestä kirjoituslinja on ollut erinomainen paikka työstää omaa käsikirjoitusta, ja hän toivoo linjalle jatkoa. 

Historiallisen kertomisen kirjoituslinja päättyi 17. toukokuuta. Otavan Opistossa on suunnitteilla jatkolinja tämän peruslinjan käyneille. Syksyllä on alkamassa myös uusi, tällä kertaa koko lukuvuoden mittainen peruslinja.

Takaisin arkistoon