fbpx

Delfoi- opinnot sopivat myös organisaatioille

Otavian kehittämispäällikkö Kari A. Hintikalla on pitkä kokemus Delfoi-menetelmän organisaatiokäytöstä. 

– Olen ollut mukana aika pitkään Delfoi-yhteisössä, useimmiten panelistina, hän kertoo. 

Hintikka on käyttänyt Delfoi-menetelmää niin organisoinnin ennakoinnissa, strategiatyöskentelyssä sekä verkostojen kehittämisessä. 

– Esimerkiksi viime vuonna selvitimme Etelä-Savon sote-ammattilaisten näkemyksiä digitalisaation vaikutuksista nuorten ohjaus- ja hyvinvointipalveluihin, hän kertoo.

eDelphi-ohjelma mahdollistaa monipuolisen käytön 

Hintikka on palannut työssään uudestaan ja uudestaan Delfoi-menetelmän pariin sen monipuolisuuden vuoksi. 

– Olen käyttänyt Delfoi-menetelmää niin strategiavalmisteluun, ideoinnin joukkoistamiseen kuin trendien tunnistamiseen ja sidosryhmien osallistamiseen. 

Erityisen tyytyväinen Hintikka on Delphi-verkko-ohjelmaan. 

– eDelphi on hyvin monipuolinen suhteessa kaupallisiin ennakointi-työkaluihin, hän toteaa. – Siinä yhdistyy useita elementtejä, jotka olisi muussa tapauksessa toteutettava useilla työkaluilla, kuten anonyymi keskustelu, osallistavuus ja fasilitointi sekä vastausmuodot luovat siitä harvinaisen yhdistelmän.

Delfoi-manageriopinnot syventävät menetelmätietoutta 

Tällä hetkellä Hintikka suorittaa Delfoi-manageri -opintoja eli Delfoi-koulutuksen syventäviä opintoja. Koulutus suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Tulevaisuuden tutkimuksen seuran, Otavian ja Metodixin kanssa.

– Manageriopintoni ovat vasta alkuvaiheessa, mutta ne ovat syventäviä opintoja peruskurssiin verrattuna. 

Manageriopintoihin siirtyminen oli pitkään Delfoi-yhteisössä vaikuttaneelle Hintikalle luonteva polku. Manageriopintojen myötä hän voi syventää menetelmätuntemustaan ja tuoda omaa osaamistaan Delfoi-yhteisöön. 

– Manageriopinnoissa esimerkiksi tulee mietittyä enemmän, mitä delfoin eri piirteitä voin siirtää muuhun työhöni ja vastaavasti mitä osaamisiani voisin käyttää delfoin puolella, hän kertoo.

Delfoin organisaatiokäyttö on uusi trendi 

Hintikka on ollut tyytyväinen manageriopintoihin ja kokee niiden tuoneen paljon hänen omaan työhönsä kehittämispäällikkönä. Hintikka suositteleekin organisaatioita tarttumaan rohkeasti Delfoi-opintoihin. 

– Yksi tämänhetkinen trendi on nimenomaan Delfoin suosio organisaation omassa käytössä, hän kertoo. –  Mieleen tulevat ainakin organisaatioiden ennakoijat, fasilitoijat ja kaikki, jotka osallistavat ja aktivoivat erilaisia verkostoja. 

Tuleville opiskelijoille Hintikalla on yksi vihje, kotityöt. 

– Itse paneeli saa sitä paremmat edellytykset, mitä perusteellisemmin teette kotityöt niin itse aiheen taustoituksen kuin panelistien etsimisen suhteen. Yhteen paneeliin tiivistyy lopulta koko taustatyö ja oma tietämys aiheesta. Ja mitä enemmän on materiaalia, sitä helpompaa varsinaisen paneelin tekeminen on, hän toteaa. 

Takaisin arkistoon