Yllätyin positiivisesti, kun peruskoulun opiskelija Saer Saqoul näytti kuvan hänen syyrialaisestansa ystävästä Aziz Al-Asmar. Hänen seinämaalauksensa sota kärsinyt Binnishistä Koillis-Syyriassa ovat kiertäneet maailmalla.
Yksi näistä seinämaalauksista Diego Maradonan kuolemasta julkistettiin lontoolaisen The Guardian-lehdessä.
Al-Asmarin seinämaalaukset ovat monesta aiheesta: sota Syyriassa, Palestiinaisista, koronan pandemiasta, Saksan liittokansleri Angela Mekelistä ja Yhdysvaltain Black Lives Matterin esikuva George Floyd.
Al-Asmarin nykyinen ja Saqoulin entinen kotikaupunki yhä elää maataloudesta, erityisesti oliiveista. Tori on Binnishin viidenkymmenen tuhannen asukkaan keskipiste.
Al-Asmarin vastaus Otavan Opiston maalauksesta Binnishssä tuli nopeasti ja sitä löytyy tänään entisessä pommitettu 4-5 luokan ala-asten koulun huoneessa.
Vaikka n. 3 800 kilometriä erottaa Otava ja Binnishia, Saqoul, Al-Asmar ja hänen seinämaalauksensa ovat, kun näkymätön silta, joka yhdistää meitä kauan.
Aziz Al-Asmar: mies ja pensseli sotaa vastaan
Saer Saqoul
Aziz Al-Asmar, 35, on Binnishin kaupungista Kaakos-Syyriassa. Hän ei ole pelkästään lahjakas taidemaalari mutta myös muusikko. Sanotaan, että hänen taiteelliset lahjansa ovat peritty sedältä ja isältä, joka tunsi hyvin arabialaista kaunokirjallisuutta. Hänen setänsä opetti hänet piirtämään.
Suoritettuaan lukion Binnishissä, Al-Asmar muutti Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, jossa hän työskenteli yli kaksikymmentä vuotta kustantamossa, jossa hän opetti käyttämään hänen taitelisiänsä lahjakkuudet.
Kun Syyrian vallankumous alkoi vuonna 2011, Al-Asmar palasi kotimaahan Libanonista ja alkoi maalata seinämaalauksia ja pilapiirrokset Syyrian johtajan Bashar al-Assadin hallinto vastaan.
“Kun vallankumous puhkesi [ja taistelut alkoivat],” hän sanoo. “Toivoa ja unelmat rohkaisivat meitä vapaudesta ja rakentaa maa, jossa on ihmisarvoa ja oikeutta.”
Hän lisää: ”Minulla tuli idea, kun saavuin Syyriaan ja kuinka sota oli tuonut kaupunkiin. Aloitin tekemään seinämaalauksia ja lähettämään selvä viesti niille, jotka voivat kuvitella, että tämän pommitettu talon raunion alla on joskus asunut perhe ja muistoja.”
Yhden Al-Asmarin tärkeimmistä seinämaalauksista on lapsista, jolla on amputoitu jalka ja huutaa isälle apua sekä monet muut sodan aiheita.
”Jokaisella piirustuksella on tarina,” hän jatkaa. “Sydäntä lähellä on toinen seinämaalaus, jossa on syyrialaisia marttyyreita, joka on yli 30 metriä pitkä ja jossa löytyy ainakin 600 nimeä.”
Al-Asmar sanoo, ettei ole akateemikko eikä väittää olevansa taiteilija. Hänen mukaansa, Jumala on auttanut hänet työnsä.
Al-Asmarilla on perhe, jossa on vaimo ja kolme lasta. Vanhin poika, Ahmed, on 17-vuotias ja on opiskelut Pyhä Koraania ja musiikkisäveltäminen. Toiset lapset ovat hyviä opiskelijaa.
“Minun työni on kutsumus ja oma valinta,” hän lopettaa. “Tiedän että työ, sen sanoma kertominen on kuoppainen ja työlästä mutta olen varma, että oikeus vapauteemme on oikeutettu. Uskon myös, että yhtenä päivänä voimme elää maassa, jossa rauhaa valitse.”
Teksti: Otava Opiston opiskelija, Saer Saqoul
Lue myös Otavan Sanomien uusin numero
Otavan Sanomat on Otavan Opiston opiskelijoiden tuottama opiskelijalehti.