fbpx

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet 12.10.2020 – 1.9.2021

12.10.-01.09.2021
Kuva Paavo Hamunen

Luonnon ikuinen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat luontokuvaajille ehtymättömän ja yltäkylläisen runsaudensarven – niin pohjoiset revontulet kirpeässä pakkassäässä tai kuin kuikatkin soutelemassa tyvenessä kesäyössä.

Huom! Mikäli pandemiatilanne estäisi syksyn kuluessa lähiopetuksen Otavassa, voidaan koulutus siirtää soveltuvin osin vaivattomasti verkkoon ja koulutus toteutetaan silloin liveverkkokurssina Paavo Hamusen johdolla kanssa Otavan Opiston oppimisalustalla.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa perehdytään monipuolisesti luontokuvauksen/valokuvauksen perusteisiin, luontokuvauksen eri osa-alueisiin, julkaisutoimintaan ja tekijänoikeuskysymyksiin, valokuvausvälineisiin ja ohjelmistoihin. 

Koulutukseen kuuluu luentojen lisäksi runsaasti kuvaamista maastossa, mm. lähijaksot Kuusamon talvisissa tykkymaisemissa maakotkakojulla sekä Kuhmon syksyisissä metsissä karhukojulla. Koulutukseen osallistujalta edellytetään omaa kamerakalustoa ja kamerakaluston hallintaa.

Koulutus koostuu seitsemästä moduulista. Jokaisessa moduulissa on sekä lähiopetusta, etäopetusta sekä itsenäisiä oppimistehtäviä.

Kenelle

Koulutus soveltuu luontokuvausta ja luonnon tuntemusta ammattimaisesti työssään tarvitseville, kuten eräoppaille, luonto-ohjaajille, luontomatkailuyrittäjille, luontoalan ja metsien ammattilaisille tai muille aktiiviluontoharrastajille, jotka haluavat syventää tietojaan luontokuvauksen koko skaalasta, luonnontuntemuksesta ja oman kuvamateriaalin hyödyntämisestä. 

Koulutus koostuu seuraavista aihealueista

 • Valo- ja luontokuvauksen perusteet, kuvien arkistointi ja kuvien säätäminen eri medioihin
 • Maisemakuvaus, ilta- ja yövalokuvaus, tähtitaivaan ilmiöt, revontulet
 • Luonnon kieli, luonnontuntemus, eläin- ja lintuvalokuvaus ja lajien käyttäytyminen
 • Julkaisutoiminta ja tekijänoikeudet: dronet, videokuvaus kameralla ja puhelimella, ilmakuvaus, vedenalaiskuvaus ja julkaisuoikeuksien myyminen, sosiaalisen median hyödyntäminen
 • Luonnon lähi- ja makrokuvaus, luovan kuvauksen esittely
 • Luonnonvaraisten nisäkkäiden/arkojen lajien kuvaaminen 
 • Luova luontokuvaus ja maisemakuvaus

Monimuoto-opiskelua 

Koulutus koostuu lähiopetuksesta, etäopetuksesta sekä itsenäisistä oppimistehtävistä. Koulutukseen valmistaudutaan tutustumalla ennen koulutuksen alkua lähetettävään materiaaliin.

Ensimmäisten lähijaksojen aikana opiskelijat valitsevat itselleen projektityön aiheen ja toteutustavan. Opiskelija saa opintokokonaisuuden aikana tiedot toimiakseen ammattimaisesti luontokuvauksen alalla. Kurssiin kuuluu näyttötyö, jolla opiskelija osoittaa osaamisensa, esim. näyttely, printti/sähköinen julkaisu tai muu johonkin koulutuksen teemaan liittyvä esitys. 

Koulutuksen lähijaksoilla opiskeltavat asiat käydään läpi teorioiden ja esimerkkien avulla, jonka jälkeen oppimista syvennetään käytännön harjoituksilla maastossa aihealueesta riippuen. Lähijakson päätyttyä opiskelijoille annetaan seuraavaan aihealueeseen liittyvät tehtävät valmisteltavaksi itsenäisesti ennen seuraavaa lähijaksoa. Oman tehtävän suorittamisesta saa myös palautteen.

Etäopiskelujaksojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus saada opettajalta henkilökohtaista ohjausta pulmatilanteissa verkkoalustan välityksellä. Verkkoalustan kautta tapahtuu myös tehtävien ohjaus ja tarkastus. 

Läsnäolovelvoite on jokaisella lähiopetusjaksolla. Koulutukseen ei voi osallistua lainkaan, mikäli osallistuja joutuu pakottavasta syystä olemaan poissa 1. lähiopetusjaksolta.  Lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Osallistumisen edellytykset 

Koulutukseen osallistujalta edellytetään aiempaa aktiivista harrastuneisuutta valokuvaukseen ja perehtyneisyyttä valokuvauksen perusteisiin sekä luonnossa liikkumisen taitoa.

Opiskelijat valitaan hakemusten perusteella. Valintaperusteissa painotetaan etenkin motivaatiota, valmiuksia sitoutua opiskeluun ja maastokelpoisuutta eri vuodenaikoina.

 Koulutukseen valitaan 12 opiskelijaa.

Laajuus

Koulutuksen laajuus on 16 ov (lähiopetus, etäopetus, tuettu etäopiskelu ja itsenäinen opiskelu).

Koulutuksessa tarvittava kuvauskalusto

Koulutuksen alkaessa osallistuja tarvitsee oman järjestelmäkameran (joko peilitön tai peilillinen); samalla käydään läpi myös muu koulutuksen aikana tarvittava kalusto.

 Lähiopetusjaksot

 • Lähijakso 1: ma – ke 12.10.-14.10.2020 klo 9-18 (3 pv)
 • Lähijakso 2: ma – ti 30.11.-1.12.2020 klo 9-18 (2 pv)
 • Lähijakso 3: ke – pe 3.2.-5.2.2021 (3 pv; Kuusamo)
 • Lähijakso 4: ma – ke 12.4-14.4.2021 klo 9-18 (3 pv)
 • Lähijakso 5: ma – ti 7.6.-8.6.2021 klo 9-18 (2 pv)
 • Lähijakso 6: ma-ti 2.8.-3.8.2021 (2 pv; Kuhmo)
 • Lähijakso 7: ma-ke 30.8-1.9.2021 klo 9-18 (3 pv)

Yhteensä 18 lähiopetuspäivää.

Lähiopetuspäivien aikataulut ovat viitteellisiä ja saattavat vaihdella yllämainituista mm. maastoretkien ja säätilan vuoksi. Aikataulut tarkennetaan koulutuksen alkaessa. 

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli), Kuusamo ja Kuhmo 

Kouluttaja 

Kurssin kouluttajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen, Suomen Luontokuvausinstituutti

Hinnat

Koulutuksen hinta on 1 780 €/hlö (sis. opetuksen, ohjelman mukaiset ruokailut Otavan Opistolla sekä Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit). Huom!  Majoitus Otavan Opistolla erikseen.

Lähijaksojen aikana majoittumismahdollisuus Otavan Opiston opiskelija-asuntolassa (1hh/50€/yö tai 2hh/25 €/yö, sis. aamiainen); tiedustele mahdollisia vapaita huoneita hyvissä ajoin ennen koulutuksen alkua, kurssit@otavanopisto.fi                                                    

Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit sisältyvät kurssin hintaan ja ne sisältävät ohjelman mukaiset ruokailut, majoituksen ja tarvittavat paikalliset kuljetukset kohteissa. Matkakulut Otavaan, Kuusamoon ja Kuhmoon omakustanteiset. 

Koulutukseen hyväksymisen jälkeen opiskelupaikka otetaan vastaan maksamalla varausmaksu (200€/ilmoittautuminen) verkkopankissa tai laskulla (maksulinkki lähetetään erikseen); jäljelle jäävä maksu ja mahdolliset majoitukset Otavassa laskutetaan tasaerissä kunkin lähiopetusjakson jälkeen.

Lisätiedot 

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Paavo Hamunen, p. 045 124 2909

Lisätietoja koulutuksen toteutuksesta: kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565

Hakeminen ja valinnat 

Hakuaika on päättynyt – kiitos kaikille hakemuksen lähettäneille.

Valinnoista ilmoitetaan kirjallisesti henkilökohtaisesti 18.9.2020 mennessä.

Peruutusehdot 

Opiskelijaksi hyväksymisen ja opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova ja veloitamme tuolloin varausmaksun (200€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan koulutuksen. 

Opiskelupaikan vastaanottamisen ja 18.9.2020 jälkeen tapahtuneesta peruuttamisesta/ koulutuksesta poisjäännistä ennen koulutuksen alkua 12.10.2020 veloitamme puolet jäljellä olevasta osallistumismaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta koulutukseen 12.10.2020 jälkeen, veloitamme koko jäljellä olevan osallistumismaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.