fbpx

Luontokuvauksen ammatilliset perusteet 11.10.2021 – 31.8.2022

24.10.-31.08.2022
Kuva Paavo Hamunen

Huom! Haku seuraavaan Luontokuvauksen ammatilliset perusteet 2022-2023-koulutukseen avautuu maaliskuussa 2022 täällä Otavan Opiston koulutuskalenterissa!

Luonnon ikuinen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelut tarjoavat luontokuvaajille ehtymättömän ja yltäkylläisen runsaudensarven – pohjoiset revontulet kirpeässä pakkassäässä tai kuikat soutelemassa tyynessä kesäyössä.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa perehdytään monipuolisesti luontokuvauksen / valokuvauksen perusteisiin, luontokuvauksen eri osa-alueisiin, julkaisutoimintaan ja tekijänoikeuskysymyksiin, valokuvausvälineisiin, ohjelmistoihin ja uusiin tapoihin käyttää ohjelmistoja ja tekniikkaa julkaisutoiminnassa.

Koulutukseen kuuluu luentojen lisäksi runsaasti kuvaamista maastossa, mm. lähijaksot Kuusamon talvisissa tykkymaisemissa ja maakotkakojussa sekä Kuhmon metsissä karhuja kuvaamassa.

Koulutukseen osallistujalta edellytetään omaa kamerakalustoa ja kamerakaluston hallintaa.

Koulutus koostuu seitsemästä moduulista. Jokaisessa moduulissa on sekä lähiopetusta että vuorovaikutteista ja tuettua etäopetusta ja moduulin aihealueeseen liittyviä ohjattuja oppimistehtäviä sekä itsenäistä opiskelua. Päätösmoduuli koostuu vain lähijaksosta.

Kenelle

Koulutus soveltuu luontokuvausta ja luonnon tuntemusta ammattimaisesti työssään tarvitseville, kuten eräoppaille, luonto-ohjaajille, luontomatkailuyrittäjille, luontoalan ja metsien ammattilaisille tai aktiivisille luontoharrastajille, jotka haluavat tietoa luontokuvauksen koko skaalasta, luonnontuntemuksesta ja oman kuvamateriaalin hyödyntämisestä.

Koulutus koostuu seuraavista aihealueista

  • Valo- ja luontokuvauksen perusteet, kuvien arkistointi ja kuvien säätäminen eri medioihin
  • Maisemakuvaus, ilta- ja yövalokuvaus, tähtitaivaan ilmiöt, revontulet
  • Luonnon kieli, luonnontuntemus, eläin- ja lintuvalokuvaus ja lajien käyttäytyminen
  • Julkaisutoiminta ja tekijänoikeudet: dronet, videokuvaus kameralla ja puhelimella, ilmakuvaus, vedenalaiskuvaus ja julkaisuoikeuksien myyminen, sosiaalisen median hyödyntäminen
  • Luonnon lähi- ja makrokuvaus, luovan kuvauksen esittely
  • Luonnonvaraisten nisäkkäiden/arkojen lajien kuvaaminen
  • Luova luontokuvaus ja maisemakuvaus

Monimuoto-opiskelua

Koulutus koostuu lähiopetuksesta, tuetusta etäopetuksesta, ohjatuista oppimistehtävistä ja itsenäisestä opiskelusta.

Koulutukseen valmistaudutaan tutustumalla ennen koulutuksen alkua lähetettävään materiaaliin. Ensimmäisien lähijaksojen aikana opiskelijat valitsevat itselleen projektityön aiheen ja toteutustavan. Opiskelija saa opintokokonaisuuden aikana tiedot toimiakseen ammattimaisesti luontokuvauksen alalla.

Kurssiin sisältyy myös näyttötyö, jolla kurssilainen osoittaa osaamisensa (esim. näyttely, printti/sähköinen julkaisu tai muu koulutuksen teemoihin liittyvä esitys).

Koulutuksen lähijaksoilla opiskeltavat asiat käydään ensin läpi teorioiden ja esimerkkien avulla, jonka jälkeen oppimista syvennetään käytännön harjoituksilla maastossa aihealueesta riippuen.

Lähijakson päätyttyä opiskelijoille annetaan seuraavaan aihealueeseen liittyvät tehtävät valmisteltavaksi ohjatusti ennen seuraavaa lähijaksoa. Oman tehtävän suorittamisesta saa myös palautteen. Tuettujen etäopiskelujaksojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus saada opettajalta henkilökohtaista ohjausta pulmatilanteissa verkkoalustan välityksellä. Verkkoalusta kautta tapahtuu myös oppimistehtävien ohjaus ja tarkistus.

Mikäli koronaepidemian mukaisten rajoitusten vuoksi lähiopetusta ei ole mahdollista järjestää Otavan Opistolla ilmoitetun aikataulun mukaisesti, opetus siirtyy Otavan Opiston verkkoalustalle, jossa käydään läpi vastaavat oppisisällöt interaktiivisesti reaaliajassa. Mahdollisten epidemiarajoitusten päätyttyä palataan jälleen lähiopetukseen.

Läsnäolovelvoite on jokaisella lähiopetusjaksolla. Koulutukseen ei voi osallistua lainkaan, mikäli osallistuja joutuu pakottavasta syystä olemaan poissa 1. lähiopetusjaksolta. Lisätietoja saa kurssin opettajalta.

Osallistumisen edellytykset

Koulutukseen osallistujalta edellytetään aiempaa aktiivista harrastuneisuutta valokuvaukseen ja perehtyneisyyttä valokuvauksen perusteisiin ja luonnossa liikkumisen taitoa.

Opiskelijat valitaan koulutukseen hakemusten perusteella. Valintaperusteissa painotetaan etenkin osallistujan motivaatiota, valmiuksia sitoutua opiskeluun ja maastokelpoisuutta eri vuodenaikoina.

Koulutukseen valitaan 12 opiskelijaa.

Laajuus

Koulutuksen laajuus on 20 ov (lähiopetus, etäopetus, tuettu etäopiskelu, ohjatut oppimistehtävät ja itsenäinen opiskelu).

Koulutuksessa tarvittava kuvauskalusto

Koulutuksen alkaessa osallistuja tarvitsee oman järjestelmäkameran (joko peilitön tai peilillinen); samalla käydään läpi myös muu koulutuksen aikana tarvittava kalusto.

Lähiopetusjaksot

Lähijakso 1: ma -ke 11.10.-13.10.2021 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 2: ma –ti 29.11.-30.11.2021 klo 9-18 (2 pv)

Lähijakso 3: ma –ke 7.2.-9.2.2022 (3 pv; Kuusamo)

Lähijakso 4: ma –ke 11.4-13.4.2022 klo 9-18 (3 pv)

Lähijakso 5: ma –ti 6.6.-7.6.2022 klo 9-18 (2 pv)

Lähijakso 6: ma -ti 1.8.-2.8.2022 (2 pv; Kuhmo)

Lähijakso 7: ma -ke 29.8.-31.8.2022 (3 pv)

Yhteensä 18 lähiopetuspäivää.

Lähiopetuspäivien aikataulut ovat viitteellisiä ja saattavat vaihdella yllämainituista mm. maastoretkien ja säätilan vuoksi. Aikataulut tarkennetaan koulutuksen alkaessa.

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli), Kuusamo ja Kuhmo.

Kouluttaja

Kurssin sisällöstä vastaa ja kouluttajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen, Suomen Luontokuvausinstituutti.

Hinnat

Koulutuksen hinta on 1980 €/hlö (sis. opetuksen, ohjelman mukaiset ruokailut Otavan Opistolla sekä Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit). Huom! Majoitus Otavan Opistolla erikseen.

Lähijaksojen aikana majoittumismahdollisuus Otavan Opiston opiskelija-asuntolassa (1hh/50€/yö tai 2hh/25 €/yö, sis. aamiainen); tiedustele mahdollisia vapaita huoneita jo hyvissä ajoin ennen lähijakson alkua, kurssit@otavanopisto.fi

Kuusamon ja Kuhmon retkipaketit sisältyvät kurssin hintaan ja ne sisältävät ohjelman mukaiset ruokailut, majoituksen ja tarvittavat paikalliset kuljetukset kohteissa. Matkakulut Otavaan, Kuusamoon ja Kuhmoon omakustanteiset. Retkipaketteja ei voi muuttaa rahaksi; mahdollisen esteen sattuessa sovitaan erikseen toinen ajankohta kojukuvaukselle.

Mikäli osallistuja ei kykene ennalta arvaamattoman henkilökohtaisen esteen vuoksi osallistumaan ennalta ilmoitettuun lähiopetusjaksoon, koulutuksen opettaja antaa osallistujalle lähiopetusjaksoa vastaavat tehtävät suoritettavaksi ohjatusti lähitapaamisen sijaan. Näin kaikki osallistujat käyvät läpi samat oppimäärät koulutuksen aikana. Tarjolla oleva lähiopetusjakso laskutetaan osallistujalta koulutuksen alussa annetun laskutusaikataulun mukaisesti mahdollisesta esteestä aiheutuneesta poisjäännistä riippumatta.

Koulutukseen hyväksymisen jälkeen opiskelupaikka otetaan vastaan maksamalla varausmaksu (200€/ilmoittautuminen) verkkopankissa tai laskulla (maksulinkki lähetetään erikseen); jäljelle jäävä maksu ja mahdolliset majoitukset Otavassa laskutetaan tasaerissä kunkin lähiopetusjakson jälkeen.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Paavo Hamunen, p. 045 124 2909

Lisätietoja koulutuksen toteutuksesta: kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565

Hakeminen ja valinnat

Hae koulutukseen 4.9.2021 mennessä hakemuslomakkeella

Valinnoista ilmoitetaan kirjallisesti henkilökohtaisesti 18.9.2021 mennessä.

Peruutusehdot Opiskelijaksi hyväksymisen ja opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova ja veloitamme tuolloin varausmaksun (200€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan koulutuksen.

Opiskelupaikan vastaanottamisen ja 25.9.2021 jälkeen tapahtuneesta peruuttamisesta/ koulutuksesta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta osallistumismaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan osallistumismaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.