fbpx

Luontokuvaajan Master Class –jatkokoulutus 13.10.2023 – 30.6.2024

13.10.-30.06.2024
Kuva Paavo Hamunen

Luontokuvaus on paljon muutakin kuin hienojen kuvien ottamista kansallismaisemien auringonlaskuista ja -nousuista. Kovalevyilläsi saattaa odottaa upea kokonaisuus jatkojalostusta odottavia tiedostoja, joista voit koota itsellesi mieluisan kuvaesityksen, teoksen tai näyttelyn yleisön ihailtavaksi.

Luontokuvaajan Master Class–jatkokoulutuksen tavoitteena on syventää jo ammattimaisesti toimivien kuvaajien osaamista luontokuvauksen alalla ja luonnontuntemuksessa, ohjata heitä hahmottamaan omien luontokuviensa sisällöllisiä vahvuuksia sekä tuomaan oma ammatillinen osaamisensa esille toivomassaan muodossa. 

Koulutuksen alussa kukin opiskelija valitsee itselleen teeman, jonka kehittää omista kuvakokonaisuuksistaan koulutuksen aikana valmiiksi konstruktioksi. Koulutus tarjoaa opiskelijalle samanaikaisesti siten erinomaisen tilaisuuden syventää omaa näkemystään valitsemastaan aiheesta sekä omaksua tarvittavat tekniset taidot ja ohjelmisto-osaaminen projektinsa toteuttamiseksi.

Samanaikaisesti koulutuksessa terävöitetään myös alan kehityksen seuraamisen taitoa ja omaan kuvaustyöskentelyyn sopivien uusimpien tekniikoiden ja sovellusten hallintaa, jolloin kaikki olennaiset tiedot ja työkalut löytyvät helposti Master Class –jatkokoulutuksen jälkeenkin oman luovan työskentelyn tueksi.

Luontokuvaajan Master Class –jatkokoulutuksessa opiskelun painopisteitä ovat mm.

 • kuvallisten kokonaisuuksien hahmottaminen ja niiden luominen
 • opiskelijan henkilökohtaiset projektit, niiden suunnittelu ja tuottaminen
 • opiskelijaa kiinnostavan aihepiirin esittelytekniikat ja yleisölle esiintyminen
 • alan ajankohtaisiin ohjelmistoihin tutustuminen ja niiden käyttöönotto

Kenelle

Luontokuvaajan Master Class -jatkokoulutus soveltuu luontokuvauksen taidot jo hyvin hallitseville ja ammattimaisesti toimiville aktiiviluontokuvaajille. Koulutuksen aikana osallistujat voivat syventää ja hioa omia henkilökohtaisia tietojaan ja taitojaan luontokuvauksen yksittäisillä osa-alueilla tai koko luontokuvauksen aiheskaalassa – luonnontuntemuksesta aina oman kuvamateriaalin hyödyntämiseen ja ammattimaiseen julkaisutoimintaan saakka.

Koulutus soveltuu erinomaisesti myös kaikille niille luontokuvaajille, jotka haluavat laajentaa ja vahvistaa omaa luovaa ja taiteellista näkemystään.

Osallistumisen edellytykset

Koulutukseen osallistuvilta edellytetään, että oma kamerakalusto ja luontokuvauksen eri osa-alueet ovat jo teknisesti hyvin hallinnassa, osallistujalla on tietokoneen peruskäyttötaidot sekä mahdollisuus käyttää omaa tietokonetta koko koulutuksen ajan.

Monimuoto-opiskelua

Luontokuvaajan Master Class-jatkokoulutus koostuu neljästä teemallisesta moduulista, joista kukin sisältää koko ryhmälle yhteistä lähiopetusta, etäopetusta verkossa sekä ohjattuja ja tuettuja oppimistehtäviä. Jokainen moduuli sisältää myös koko ryhmälle yhteisen kuvausmatkan kunkin moduulin tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti.

Koulutuksen viikoittaisissa etäopetusistunnossa verkossa keskitytään kuvien yksityiskohtaiseen jälkikäsittelyyn ja hienosäätöön kuhunkin käyttötarkoitukseen sopiviksi. Yksittäiskuva-ajattelun rinnalle tulevat mukaan kuvateemat ja kokonaisuudet, joista on mahdollista rakentaa esityksiä, kirjoja, näyttelyitä jne.  

Otavan Opiston verkkoalustalla tapahtuu myös etäopetukseen sisältyvien oppimistehtävien ohjaus, tarkistus ja kuva-analyysit. Koulutuksen etäopiskelujaksojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus saada opettajalta henkilökohtaista ohjausta mahdollisissa pulmatilanteissaan verkkoalustan välityksellä.

Opiskelijalla on Luontokuvaajan Master Class-koulutuksen jälkeen valmiudet nousta esiintymislavalle pitämään luontokuvaesityksiä yleisölle, valmistaa ja tuottaa omista tiedostoistaan luontokuvanäyttelyjä ja erilaisia valmiita kokonaisuuksia niin printti- kuin sähköiseenkin mediaan.

Koulutuksen aikataulu ja rakenne

Moduuli 1: Syksyinen Saimaan vesistö ja jokimaisemat 13.10.- 31.11.2023

Lähijakso 1: Kuvausretki Otavan Opiston ympäristössä 13.-15.10.2023

Jakson aihekokonaisuudet:

 • aiheen hahmottaminen
 • kuvaesitys ja kuvallisen tarinan kehittäminen oman aihekokonaisuuden mukaan.
 • oman kuvaesityksen pitäminen
 • kuva-analyysi / keskustelu /kuvaesitykset

Moduuli 2: Kansallismaisema Hailuoto 1.12.2023 – 15.2.2024

Lähiopetusjakso 2: Kuvausretki Hailuotoon 1.12.-3.12.2023

Jakson aihekokonaisuudet:

 • pohjoinen merimaisema
 • kuvakokonaisuudet, kuva-analysointi, mikä kuvassa kiinnostaa, millainen kuva pärjää kuvakilpailuissa
 • kuinka säädän kuvani esityksiin, näyttelyihin ja kilpailuihin

Moduuli 3: Eteläinen Hankoniemi 16.2.- 14.6.2024

Lähiopetusjakso 3: Kuvausretki Hankoon 16.-18.2.2024

Jakson aihekokonaisuudet:

 • eteläinen merimaisema
 • luontokuvanäyttely; oman näyttelyn toteuttaminen, huomioitavat tekniset asiat ja sisältöön liittyvät huomiot; sähköinen portfolio

Moduuli 4: Kuusamon harvinaiset kämmekät ja jylhät maisemat 15.6. – 30.6.2024

Lähiopetusjakso 4: Kuvausretki Kuusamoon 14.-16.6.2024

Jakson aihekokonaisuudet:

 • aihekokonaisuudet, aiheen hahmottaminen
 • kuvaesitys ja kuvallisen tarinan kehittäminen oman aihekokonaisuuden mukaan
 • oman kuvaesityksen pitäminen
 • Kuva-analyysi/keskustelut/kuvaesitykset

Laajuus

Koulutuksen laajuus on 12 ov (sis. lähiopetus, etäopetus Otavan Opiston oppimisalustalla sekä ohjatut ja tuetut oppimistehtävät)

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli) sekä moduuleissa mainitut kohteet

Kouluttaja

Kurssin sisällöstä vastaa ja kouluttajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen, Suomen Luontokuvausinstituutti.

Hinnat

Koulutuksen hinta 1250 €/hlö, alv 0% (sis. lähiopetuksen, etäopetuksen ja henkilökohtaisen ohjauksen sekä kurssiohjelman mukaiset ruokailut kohteissa).

Koulutukseen sisältyvät matkat, kuvausretkien majoitukset ja paikalliskuljetukset ovat omakustanteisia.

Koulutukseen sisältyvillä kuvausretkillä koko ryhmä majoittuu samassa kohteessa ja majoituspaikat ja mahdolliset ruokailut ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen kunkin lähiopetusjakson alkua. Kuvausretkien kohteissa liikutaan kimppakyydeillä.

Majoitus Otavan Opistolla (1hh/50€/yö tai 2hh/25€/yö, sis. aamiainen)   – tiedustele mahdollisia vapaita huoneita jo hyvissä ajoin ennen ensimmäisen lähijakson alkua, kurssit@otavanopisto.fi

Koulutukseen hyväksymisen jälkeen opiskelupaikka otetaan vastaan maksamalla varausmaksu (200€/ilmoittautuminen) verkkopankissa (maksulinkki lähetetään erikseen); jäljelle jäävä maksu laskutetaan neljässä erässä aina kunkin moduulin päätyttyä.

Kurssimaksun (ei sis. majoituksia) voi maksaa myös ePassilla, Edenred- tai Smartum-sovelluksella; kysy myös muita maksuvaihtoehtoja kurssit@otavanopisto.fi

Mikäli opiskelija ei kykene ennalta arvaamattoman henkilökohtaisen esteen vuoksi osallistumaan ennalta ilmoitettuun lähiopetusjaksoon, koulutuksen opettaja antaa osallistujalle lähiopetusjaksoa vastaavat tehtävät suoritettavaksi ohjatusti lähitapaamisen sijaan. Näin kaikki osallistujat käyvät läpi samat oppimäärät koulutuksen aikana. Tarjolla oleva lähiopetusjakso laskutetaan osallistujalta koulutuksen alussa annetun laskutusaikataulun mukaisesti mahdollisesta esteestä aiheutuneesta poisjäännistä riippumatta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Paavo Hamunen, p. 045 124 2909

Lisätietoja koulutuksen toteutuksesta: kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565

Hakeminen ja valinnat

Hae koulutukseen sunnuntaihin 3.9.2023 mennessä hakemuslomakkeella

Hakuaika koulutukseen on päättynyt. Voit kuitenkin lähettää hakemuksesi koulutukseen alkuun saakka ja huomioimme sen mahdollisten peruutuspaikkojen ilmaantuessa.

Kiitämme kaikkia hakemuksensa lähettäneit

Koulutuksen opettaja Paavo Hamunen haastattelee puhelimitse kaikki hakijat ja valinnoista ilmoitetaan hakijoille kirjallisesti henkilökohtaisesti 15.9.2023 mennessä.

Peruutusehdot

Opiskelijaksi hyväksymisen ja opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova ja veloitamme tuolloin varausmaksun (200€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan koulutuksen.

Opiskelupaikan vastaanottamisen ja 13.10.2023 jälkeen tapahtuneesta peruuttamisesta/ koulutuksesta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta osallistumismaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan osallistumismaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.