Kuva Paavo Hamunen
Luonnonvaraisten lintujen ja nisäkkäiden valokuvauksen verkkokurssi soveltuu luontokuvaajille – myös ihan aloitteleville luontokuvaajille – jotka haluavat saada vankat perustiedot lintujen ja nisäkkäiden valokuvaamisesta luonnossa ja kuinka kuvat valituista kohteista saa onnistumaan parhaiten.
Mikäli olet aikeissa vierailla kuvaajaurasi aikana kotka- tai karhukojulla, kurssilla saat runsaasti käytännönläheisiä vinkkejä lintujen ja nisäkkäiden kuvaamiseen ja millaisella kamerakalustolla saavutat hienoimmat kuvat piilokojusta käsin.
Vaikka kameran toiminnot ja valokuvaamiseen liittyvät perusasiat olisivatkin sinulle jo tuttuja, kertaamme kurssin alussa, kuinka perusasioita sovelletaan lintu- ja nisäkäskuvauksessa.
Kurssilta saatujen vinkkien avulla pääset sujuvasti ja nopeasti kartuttamaan taitojasi lintu- ja nisäkäskuvauksen antoisalla polulla!
Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on antaa perustiedot seuraavista aihekokonaisuuksista:
- luonnonvaraisten lintujen ja nisäkkäiden kuvaaminen
- lintujen ja nisäkkäiden kuvaukseen vaadittava kamerakalusto ja kuhunkin kuvaustilanteeseen sopivat objektiivit
- kuinka kuvattavat kohteet saat kuvausetäisyydelle
- piilokojut ja niiden käyttö, sekä ohjeita oman piilokojun rakentamiseen
- talviruokintapaikkojen perustaminen linnuille ja miten erilainen ravinto houkuttaa paikalle eri lajeja
- luonnontuntemus ja eri lajien käyttäytyminen luonnossa
Kurssin aikana syvennytään mm. seuraaviin aiheisiin:
- lintu- ja nisäkäskuvaajan kohteet
- kotipihan lintujen kuvaaminen eri vuodenaikoina
- vesilintujen kuvaaminen keväästä lintujen muuttoaikaan
- kuvattavat lajit syysmuuton aikaan
- kanalintujen kuvaaminen soitimelta keväällä ja syksyllä
- arkojen lajien kuvaaminen piilokojusta
- haaskakuvauksen määräykset
- luontokuvaajan nisäkäsaiheet: hirvieläimet, suurpedot, saukko, minkki, jänis jne.
Kurssilla annetaan myös erilaisia tehtäviä ja aihekokonaisuuksia harjoitellaan kuva-analyysien avulla. Kurssilaiset voivat valita omista aiemmin ottamistaan kuvista teemoihin sopivia kuvia kuva-analyysejä varten.
Aika ja paikka
Kurssi järjestetään Otavan Opiston hallinnoimalla verkkoalustalla 6.2.-15.2.2024. Kurssin verkko-opetusluokka ja materiaalilinkit sulkeutuvat kurssin jälkeen.
Kurssiaikataulu (verkkoluennot, tehtävien tarkastus ja palautteet)
- tiistai 6.2.2024 klo 18.00 – 20.15
- torstai 8.2.2024 klo 18.00 – 20.15
- tiistai 13.2.2024 klo 18.00 – 20.15
- torstai 15.2.2024 klo 18.00 – 20.15
Kurssi koostuu neljästä 3h (3x45min) verkkoluennosta sekä kurssilaisille annettavista ohjatuista tehtävistä, tehtävien tarkistuksista, palautteista ja ohjeistuksista.
Verkkokurssilta saa osallistumistodistuksen, joka edellyttää läsnäoloa opetusistunnoissa ja annettujen oppimistehtävien suorittamista sovituissa aikatauluissa.
Opetus
Verkkokurssit järjestetään arki-iltoina klo 18.00-20.15 välisenä aikana yllä esitettyjen aikojen mukaisesti. Verkkoistunnossa kurssilaisille annetaan luentojen lisäksi tehtäviä valmisteltavaksi ennen seuraavaa istuntoa ja tehtävien ratkaisuja käydään läpi yhdessä seuraavassa istunnossa.
Opetus verkkokurssilla tapahtuu kuten tavallisessa luokkahuoneessa – opettaja opettaa verkkoalustalla ja opiskelijat voivat esittää opettajalle kysymyksiä opetuksen edetessä mikrofoninsa kautta tai chat-toiminnon avulla sekä keskustella yhdessä kiinnostavista aiheista.
Kurssille ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä kurssikirje ja henkilökohtainen linkki, jota klikkaamalla opiskelija pääsee kirjautumaan opetusluokkaansa; kurssin opettaja on aina koko opetusajan paikalla luokassa oman tietokoneensa välityksellä.
Kurssin opettaja ottaa yhteyttä jokaiseen osallistujaan aina ennen kurssin alkua, jolloin varmistetaan laitteiden ja verkkoyhteyden toimivuus kurssin aikana.
Kurssin opettaja
Verkkokurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.
Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva- ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.
Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvotetuimman kouluttajan luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.
Paavo Hamusen moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on yltänyt. Paavo on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa. Paavo Hamunen toimi 2017-2018 yliopisto- opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.
Opiskeluvälineet
Verkkokurssille osallistumiseen tarvitset:
- tietokoneen, jossa on kaiutin, mikrofoni ja kamera (suositeltava); voit käyttää myös kuulokemikrofonia
- hyvän verkkoyhteyden
- kameran kuvaustyöskentelyyn
Laajuus
Kurssin laajuus 0,8 ov. Kurssi koostuu verkkoluennoista sekä ohjatuista ja tuetuista etäopiskelutehtävistä. Tehtäviin saa tarvittaessa apua ja tukea kurssin opettajalta.
Osallistumistodistus
Verkkokurssilta saa osallistumistodistuksen, joka edellyttää läsnäoloa opetusistunnoissa ja annettujen oppimistehtävien suorittamista sovituissa aikatauluissa.
Hinta
Verkkokurssin hinta on 135€/hlö (sis. opetuksen, tehtävät ja kurssilla käsiteltävä materiaali).
Kurssille osallistuminen vahvistetaan ilmoittautumalla kurssille sähköisen lomakkeen kautta (alla); ilmoittautuneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistus kurssin toteutumisesta ja linkki verkkopankkiin kurssimaksun maksua varten.
Kurssimaksun voi maksaa myös ePassilla, SmartumPay- tai Edenred–sovelluksella.
Huom! Älä maksa sovelluksellasi mitään ennen kuin olet sopinut erikseen maksutapahtumasta Otavan Opiston kanssa – kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi
Lisätietoja
Lisätietoja: kurssit@otavanopisto.fi tai 044 794 3565.
Ilmoittautuminen
Kurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 29.1.2024 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.
Peruutusehdot
Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä sitoudut maksamaan varausmaksun (50€/ilmoittautuminen; sis. kurssin hintaan) peruuttaessasi osallistumisesi ennen kurssin alkua. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.
Pidätämme oikeudet muutoksiin.