fbpx

Luonnonvaraisten lintujen ja nisäkkäiden valokuvaus 25.4.-11.5.2022 (verkkokurssi)

25.04.-11.05.2022
Kuva Paavo Hamunen

Luonnonvaraisten lintujen ja nisäkkäiden valokuvauksen verkkokurssi soveltuu luontokuvaajille – myös ihan aloitteleville luontokuvaajille – jotka haluavat saada vankat perustiedot lintujen ja nisäkkäiden valokuvaamisesta luonnossa ja kuinka kuvat valituista kohteista saa onnistumaan parhaiten.

Mikäli olet aikeissa vierailla kuvaajaurasi aikana kotka- tai karhukojulla, kurssilla saat runsaasti käytännönläheisiä vinkkejä lintujen ja nisäkkäiden kuvaamiseen ja millaisella kamerakalustolla saavutat hienoimmat kuvat piilokojusta käsin.

Vaikka kameran toiminnot ja valokuvaamiseen liittyvät perusasiat olisivatkin sinulle jo tuttuja, kertaamme kurssin alussa, kuinka perusasioita sovelletaan lintu- ja nisäkäskuvauksessa.

Kurssilta saatujen vinkkien avulla pääset sujuvasti ja nopeasti kartuttamaan taitojasi lintu- ja nisäkäskuvauksen antoisalla polulla!

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa perustiedot seuraavista aihekokonaisuuksista:

 • luonnonvaraisten lintujen ja nisäkkäiden kuvaaminen
 • lintujen ja nisäkkäiden kuvaukseen vaadittava kamerakalusto ja kuhunkin kuvaustilanteeseen sopivat objektiivit
 • kuinka kuvattavat kohteet saat kuvausetäisyydelle
 • piilokojut ja niiden käyttö sekä ohjeita oman piilokojun rakentamiseen
 • talviruokintapaikkojen perustaminen linnuille ja miten erilainen ravinto houkuttaa paikalle eri lajeja
 • luonnontuntemus ja eri lajien käyttäytyminen luonnossa

Kurssin aikana syvennytään mm. seuraaviin aiheisiin:

 • lintu- ja nisäkäskuvaajan kohteet
 • kotipihan lintujen kuvaaminen eri vuodenaikoina
 • vesilintujen kuvaaminen keväästä lintujen muuttoaikaan
 • kuvattavat lajit syysmuuton aikaan
 • kanalintujen kuvaaminen soitimelta keväällä ja syksyllä
 • arkojen lajien kuvaaminen piilokojusta
 • haaskakuvauksen määräykset
 • luontokuvaajan nisäkäsaiheet: hirvieläimet, suurpedot, saukko, minkki, jänis jne.

Kurssilla annetaan myös erilaisia tehtäviä ja aihekokonaisuuksia harjoitellaan kuva-analyysien avulla. Kurssilaiset voivat valita omista aiemmin ottamistaan kuvista teemoihin sopivia kuvia kuva-analyysejä varten.

Aika ja paikka

Kurssi järjestetään Otavan Opiston hallinnoimalla verkkoalustalla 25.4.2022 – 11.5.2022 Kurssin verkko-opetusluokka ja materiaalilinkit sulkeutuvat kurssin jälkeen

Kurssiaikataulu (verkkoluennot, tehtävien tarkastus ja palautteet)

 • Ma 25.4. klo 18.00-20.15
 • Ke 27.4. klo 18.00-20.15 (tehtävien tarkistus / palaute)
 • Ma 2.5. klo 18.00-20.15
 • Ke 4.5. klo 18.00-20.15 (tehtävien tarkistus / palaute)
 • Ma 9.5. klo 18.00-20.15
 • Ke 11.5. klo 18.00-20.15 (tehtävien tarkistus / palaute)

Kurssi koostuu kuudesta 2h verkkoluennosta sekä kurssilaisille annettavista ohjatuista tehtävistä, tehtävien tarkistuksista, palautteista ja ohjeistuksista.

Opetus

Verkkokurssit järjestetään arki-iltoina klo 18.00-20.15 välisenä aikana yllä esitettyjen aikojen mukaisesti. Verkkoistunnossa kurssilaisille annetaan luentojen lisäksi tehtäviä valmisteltavaksi ennen seuraavaa istuntoa ja tehtävien ratkaisuja käydään läpi yhdessä seuraavassa istunnossa.

Opetus verkkokurssilla tapahtuu kuten tavallisessa luokkahuoneessa – opettaja opettaa verkkoalustalla ja opiskelijat voivat esittää opettajalle kysymyksiä opetuksen edetessä mikrofoninsa kautta tai chat-toiminnon avulla sekä keskustella yhdessä kiinnostavista aiheista.

Kurssille ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä kurssikirje ja henkilökohtainen linkki, jota klikkaamalla opiskelija pääsee kirjautumaan opetusluokkaansa; kurssin opettaja on aina koko opetusajan paikalla luokassa oman tietokoneensa välityksellä.

Kurssin opettaja ottaa yhteyttä jokaiseen osallistujaan aina ennen kurssin alkua, jolloin varmistetaan laitteiden ja verkkoyhteyden toimivuus kurssin aikana.

Opettaja

Verkkokurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.

Valokuvaaja ARPS Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva- ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana.

Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo- ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvotetuimman kouluttajan luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.

Paavo Hamusen moniin merkittäviin saavutuksiin kuuluu mm. maailman suurimman luontokuvakilpailun eli WPY (Wildlife Photograher of the Year) sarjavoitto – korkealle arvostettu palkinto, jonka vain harva suomalainen kuvaaja on yltänyt. Paavo on yksi Suomen ammattiluontokuvaajat ry:n perustajäsenistä ja hän on toiminut useampaan otteeseen Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristossa, myös vuonna 2021. Paavo Hamunen toimi 2017-2018 yliopisto- opettajana ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen” maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa.

Opiskeluvälineet

Verkkokurssille osallistumiseen tarvitset:

 • tietokoneen, jossa on kaiutin, mikrofoni ja kamera (suositeltava); voit käyttää myös kuulokemikrofonia
 • hyvän verkkoyhteyden
 • kameran kuvaustyöskentelyyn

Laajuus

Kurssin laajuus 1,2 ov.  Kurssi koostuu verkkoluennoista sekä ohjatuista ja tuetuista etäopiskelutehtävistä. Tehtäviin saa tarvittaessa apua ja tukea kurssin opettajalta.

Osallistumistodistus

Verkkokurssilta saa osallistumistodistuksen, joka edellyttää läsnäoloa opetusistunnoissa ja annettujen oppimistehtävien suorittamista sovituissa aikatauluissa.

Hinta

Verkkokurssin hinta on 155 €/hlö (sis. opetuksen, tehtävät ja kurssilla käsiteltävä materiaali).

Kurssille osallistuminen vahvistetaan ilmoittautumalla kurssille sähköisen lomakkeen kautta (alla); ilmoittautuneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistus kurssin toteutumisesta ja linkki verkkopankkiin kurssimaksun maksua varten.

Kurssimaksun voi maksaa myös ePassilla, SmartumPay-, Edenred- tai Eazybreak–sovelluksella.

Huom! Älä maksa sovelluksellasi mitään ennen kuin olet sopinut erikseen maksutapahtumasta Otavan Opiston kanssa – kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Lisätietoja

Lisätietoja:  kurssit@otavanopisto.fi tai 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Luontokuvauksen peruskurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 20.4.2022 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä sitoudut maksamaan varausmaksun (50€/ilmoittautuminen; sis. kurssin hintaan) peruuttaessasi osallistumisesi ennen kurssin alkua. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.