Luonnonilmiöiden valokuvauskurssi 7.10.- 20.11.2022 (Otava)

07.10.-20.11.2022
Kuva Eero Karvinen: Salamapilvi

Luonnonilmiöiden valokuvauskurssilla opitaan tunnistamaan luonnonilmiöitä ja taltioimaan niitä digikameralla erilaisten kuvaustekniikoiden avulla.  Kuvauskohteina voivat olla esim. revontulet, halo-ilmiöt, salamat, myrskyt tai vaikkapa jääkiteet.

Kuinka löydän ja valokuvaan salamaniskun, entä miten kannattaa revontulten värit taltioida kennolle? Miten hyödynnän pimeätä taivasta ja vuorokaudenaikojen erilaista valoa? Milloin ja mistä löydän sateenkaaren ja haloilmiöitä? Eläinratavalo ja Venuksen silta vedenpinnasta heijastettuna!

Kurssi koostuu kahdesta viikonlopun mittaisesta tapaamisesta Otavan Opistolla, jolloin syvennytään luonnonilmiöiden kuvaamisen teoriaan ja teoriaa sovelletaan kuvausretkillä Otavan Opiston lähimaastossa. Ensimmäisen lähitapaamisen jälkeen kurssilaisille annetaan ohjattuja etäopiskelutehtäviä, joihin opettajalta saa tarvittaessa tukea ja opastusta.

Lähitapaamisten välissä kurssilaiset kokoontuvat kuvaklinikalle Otavan Opiston verkkoalustalle, jossa ratkotaan saatuja tehtäviä yhdessä kurssin opettajan johdolla ja jaetaan parhaita käytäntöjä luonnonilmiöiden kuvaamiseen.

Kurssin lähitapaamisten aikataulut ovat viitteellisiä kuvausretkien osalta ja tarkentuvat ennen kurssin alkua (säävaraus).

Kurssin sisältö

Kurssilla käsittelemme mm. seuraavia aihekokonaisuuksia:

 • luonnonilmiöt ja niiden tunnistaminen
 • luonnonilmiöiden ymmärtäminen ja vuodenaikojen kierto luonnossa
 • kuvauspaikkojen kartoittaminen ja kuvausretkelle valmistautuminen
 • luonnonilmiöiden kuvaustekniikat, sommittelu ja valonkäyttö (mm. suotimet)
 • salamoiden paikantaminen ja niiden kuvaaminen erilaisissa olosuhteissa; positiiviset ja negatiiviset maasalamat, yläsalamat, mastosalamat
 • tele- ja laajakuvaobjektiivit ja niihin liittyvien haasteiden tulkintaa ja ratkaisuja
 • kuun sateenkaaret; valaisevat yöpilvet, revontulet ja muut öiset taivaanilmiöt kuten eläinratavalo, kuu ja linnunrata; ennakointi ja sommittelu
 • haloilmiöt ja valon käyttö erilaisissa kuvaustilanteissa
 • valaisevat yöpilvet
 • kuvaustekniikat ja kirkkaan valon ongelmakohtien pohdintaa
 • ilmiökuvien jälkikäsittely, muokkaaminen/kuvankäsittely ja julkaiseminen eri kanavissa
 • valokuvien hyödyntäminen luonnontieteiden opetusmateriaalina, näyttelyissä tai julkaisuissa.

Kenelle

Kurssi soveltuu luonnonilmiöihin liittyvää tuntemusta tarvitseville aktiivisille luontoharrastajille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnonilmiöistä ja oman kuvamateriaalin hyödyntämisestä eri kanavissa kuten luonnontiedeaineiden opettajat, myrskybongarit, revontulibongarit ja haloilmiöistä kiinnostuneet.

Osallistumisen edellytykset

Kurssille osallistujalta edellytetään aiempaa harrastuneisuutta valokuvaukseen ja perehtyneisyyttä valokuvauksen perusteisiin, kameran käyttöön ja kameran erilaisiin toimintoihin (mm. aukon, valotusajan ja ISO-arvon säätö ja niiden merkitys; kameran manuaalinen tarkentaminen kohteeseen).

Kamerakalusto

Suositeltavin kuvausväline kurssilla on oma digijärjestelmäkamera merkistä riippumatta, mutta muutkin kamerat, joissa on mainitut säätöominaisuudet, soveltuvat tarkoitukseen.

Objektiiviksi suositellaan jonkinlaista laajakulmaisempaa objektiivia, jotta suurin osa ilmiöistä voidaan sovittaa yhteen kuvaan. Monien kameroiden mukana tuleva ns. kittiobjektiivi soveltuu tarkoitukseen myös hyvin.

Huom! Jokainen kurssilainen on vastuussa omasta kamerakalustostaan koko kurssin ajan ja suosittelemme ottamaan tarvittaessa erillisen kameravakuutuksen ennen kurssille saapumista.

Ajankohta

7.10.- 20.11.2022 

Kurssiaikataulu

Lähitapaaminen 1: 7.-9.10.2022 (Otava Opisto) 

 • perjantai 7.10.2022 klo 17.30 – 20.30
 • lauantai 8.10.2022 klo 9.00 – 16.00 (+ kuvausretki)
 • sunnuntai 9.10.2022 klo 9.00 – 14.00

Etätapaaminen 2: Kuvaklinikka 30.10.2022 (verkossa)

 • sunnuntaina 30.10.2022 klo 15.00 – 18.45

Lähitapaaminen 3: 18.-20.11.2022 (Otavan Opisto) 

 • perjantai 18.11.2022 klo 17.30 – 20.30
 • lauantai 19.11.2022 klo 9.00 – 16.00 (+ kuvausretki)
 • sunnuntai 20.11.2022 klo 9.00 – 14.00

Paikka

Otavan Opisto Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli) / Otavan Opiston verkkoalusta

Opettaja

taivaanilmiökuvaaja, FM (luonnontieteiden opettaja) Eero Karvinen on kokenut luonnon- ja taivaanilmiöiden valokuvaaja ja luennoinut mm. Ursa ry:n tilaisuuksissa.

Opiskeluvälineet

Kurssille osallistumiseen tarvitset:

 • oman tietokoneen, jossa on kaiutin, mikrofoni ja kamera (suositeltava); voit käyttää myös kuulokemikrofonia
 • hyvän verkkoyhteyden
 • omavalintaisia jpg-kuvia tai mieluummin raw- ja tai jpeg -tiedostoja 
 • kameran ja kameran USB-kaapelin tai muistikortinlukijan, jotta voit tuoda kuvasi tietokoneellesi ja viedä ne kuvankäsittelyohjelmaasi; kurssin opetuksessa keskitytään Adobe Photoshop-ohjelmaan, mutta muutkin ohjelmat ovat mahdollisia. Tarvittaessa voit varata Otavan Opiston tietokoneen ja ohjelman käyttöösi kurssin ajaksi. Voit myös tarvittaessa hyödyntää kuvankäsittelyohjelmien kokeiluversioita.

Laajuus

Kurssin laajuus 2,6 ov.  Kurssi koostu lähiopetuksesta, vuorovaikutteisesta tuetusta etäopetuksesta, ohjatuista oppimistehtävistä ja itsenäisestä opiskelusta.

Kurssilta saa osallistumistodistuksen (edellyttää lähiopetukseen/verkkotapaamiseen osallistumista ja oppimimistehtävien suorittamista).

Majoitus

Tiedustele erikseen jo hyvissä ajoin ennen koulutuksen alkua majoittumismahdollisuutta ja vapaita huoneita Otavan Opiston opiskelija-asuntolassa (1hh/50€/yö tai 2hh/25 €/yö, sis. aamiainen) osoitteesta kurssit@otavanopisto.fi

Asuntolassamme on tiettyjä huonetyyppejä tarjolla rajallinen määrä.

Hinta

Kurssin hinta on 285 €/hlö alv 0% (sis. lähiopetuksen, ohjatun ja tuetun etäopetuksen ja lähipäivien aikana ohjelman mukaiset ruokailut Otavan Opistolla). Majoitus erikseen.

Kurssimaksu laskutetaan kurssin jälkeen. Kurssimaksun (ei sis. majoitusta) voi maksaa myös ePassilla, SmartumPay-, Edenred- tai Eazybreak–sovelluksella.

Huom! Älä maksa sovelluksellasi mitään ennen kuin olet sopinut erikseen maksutapahtumasta Otavan Opiston kanssa – kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Lisätietoja

Lisätietoja: kurssit@otavanopisto.fi tai 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Luontokuvauksen peruskurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 23.9.2022 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä sitoudut maksamaan varausmaksun (100€/ilmoittautuminen, sis. kurssimaksuun), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan/sitä ei laskuteta ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen 23.9.2022 tapahtuneesta peruuttamisesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta kurssimaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta kurssille tai koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan kurssimaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.