fbpx

Luonnon pienistä kohteista suuria kuvia (verkkokurssi)

01.-18.06.2020

Kuva: Paavo Hamunen

Makro- ja yksityiskohtakuvaus on oivallinen tapa kasvien, hyönteisten ja muiden luonnon minimalististen aiheiden dokumentointiin ja biologisten erityispiirteiden esittämiseen.

Kurssi soveltuu luonnon yksityiskohdista kiinnostuneille kuvaajille, joille kameran käyttö on tuttua ja kuvaamisen perusasiat ovat jo selvillä.

Kurssin sisältö

Kurssilla tutustutaan lähikuvauskalustoon: jalustoihin, loittorenkaisiin, lähikuvausobjektiiveihin ja muuhun lähikuvauksessa tarvittavaan välineistöön.

Mitä tarkoittavat suurennussuhde, luonnon- ja keinovalon käyttö, heijastimet, focus stacking ja panoraama lähikuvassa?

Lähi- ja makrokuvaus avaa luonnon pienimmät ja herkimmät yksityiskohdat, muodot, värit, tunnelmat sekä eläin- ja kasvilajit laajemmassa perspektiivissä. Opettelemme kuvaustilanteiden valaistusta, miten tilanteen tunnelma tallennetaan ja kuinka saan jälkikäsittelyllä kuvasta kaiken irti julkaisua varten.

Kurssin aikana tutustumme myös erilaisten kuvattavien kasvien- ja hyönteisten elinympäristöihin ja opettelemme tekemään perhosbaarin hyönteisten houkutteluun.

Verkkokurssi koostuu verkkoluennoista, kurssilla annettavista kuvaustehtävistä ja tehtävien tarkastuksista. Kuvaaja saa kuvistaan myös palautteen sekä neuvoja kuvaustilanteisiin.

Opetus

Opetus tapahtuu verkkokurssilla kuten tavallisessa luokkahuoneessa. Opettaja opettaa verkkoalustalla ja opiskelijat voivat esittää opettajalle kysymyksiä opetuksen edetessä mikrofoninsa kautta tai chat-toiminnon avulla sekä keskustella yhdessä kiinnostavista aiheista.

Kurssille ilmoittautuneille ja kurssimaksun maksaneille lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä kurssikirje ja henkilökohtainen linkki, jota klikkaamalla opiskelija pääsee kirjautumaan opetusluokkaansa; kurssin opettaja on koko ajan paikalla luokassa oman tietokoneensa välityksellä.

Kurssin opettaja ottaa yhteyttä jokaiseen osallistujaan ennen kurssin alkua, jolloin varmistetaan laitteiden ja verkkoyhteyden toiminta kurssin aikana.

Opettaja

Verkkokurssin opettajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen Suomen Luontokuvainstituutista.

Opiskeluvälineet

Verkkokurssille osallistumiseen tarvitset:

 • oman tietokoneen, jossa on kaiutin, mikrofoni ja kamera; voit käyttää myös kuulokemikrofonia
 • Lightroom Classic tai Lightroom 6 –ohjelman valmiiksi asennettuna tietokoneeseesi (asenna hyvissä ajoin ennen kurssin alkua)
 • hyvän verkkoyhteyden
 • omavalintaisia jpg-kuvia tai mieluummin raw -tiedostoja
 • kameran ja kameran USB-kaapelin tai muistikortinlukijan, jolla voit tuoda kuvasi tietokoneellesi kuvien viemiseksi suoraan Lightroom –ohjelmaan
 • ”Lightroom” –kokeiluversion (7 päivää) voit ladata Adoben sivulta, jos sitä ei ole aiemmin ollut koneellasi

Koulutuksen saat itsellesi sujuvammaksi, jos sinulla on mahdollisuus käyttää kahta tietokonetta samanaikaisesti: toista yhteydenpitoon opettajan ja kurssitovereiden kanssa ja toista mm. Adobe Lightroom –ohjelmalla työskentelyyn.

Aika ja paikka

Kurssi järjestetään Otavan Opiston hallinnoimalla verkkoalustalla 1.6.2020 – 18.6.2020; kurssin opetusluokka ja materiaalilinkit sulkeutuvat kurssin jälkeen.

Kurssiaikataulu

 • maanantai 1.6.2020 klo 18.00 – 20.30 (luento)
 • torstai 4.6.2020 klo 18.00-20.00 (tehtävien tarkistus/palaute)
 • maanantai 8.6.2020 klo 18.00 – 20.30 (luento)
 • torstai 11.6.2020 klo 18.00-20.00 (tehtävien tarkistus/palaute)
 • maanantai 15.6.2020 klo 18.00 – 20.30 (luento)
 • torstai 18.6.2020 klo 18.00-20.00 (tehtävien tarkistus/palaute)

Verkkoluennot maanantaisin klo 18.00 – 20.30 ja tehtävien tarkistus ja palautteet saman viikon torstaina klo 18.00-20.00. Kukin kurssilainen voi osallistua kolmella kuvalla palauteistuntoon.

Hinta

Verkkokurssin hinta on 120€/hlö (sis. opetuksen ja kurssilla käsiteltävä materiaali).

Kurssille osallistuminen vahvistetaan ilmoittautumalla kurssille sähköisen lomakkeen kautta (alla) ja maksamalla kurssimaksu ilmoittautumisen yhteydessä pankki- tai luottokortilla. Mikäli maksu keskeytetään, tieto ilmoittautumisesta ei välity sähköisesti Otavan Opistolle.

Kurssimaksun voi maksaa myös Smartum -kulttuuriseteleillä, SmartumPay (kulttuuri) -sovelluksella tai ePassilla (kulttuuri) – valitse ilmoittautuessa kohta ”Maksutapa Smartum/SmartumPay/ePassi)”, jonka kautta pääset ilmoittautumaan veloituksetta. Ilmoita lomakkeella paljonko maksat sovelluksilla; mahdollisen loppusumman laskutamme myöhemmin.

Huom! Älä maksa sovelluksellasi mitään ennen kuin olet sopinut erikseen maksutapahtumasta Otavan Opiston kanssa – kysy lisätietoja kurssit@otavanopisto.fi

Lisätietoja

Lisätietoja:  kurssit@otavanopisto.fi ja 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan sähköisesti 20.5.2020 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä veloitamme kurssimaksun (maksu verkkopankin kautta). Kurssimaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.