fbpx

Historiallisen kertomisen kirjoituslinja: usein kysytyt kysymykset

Tammikuussa alkaa uusi historiallisen kertomisen kirjoituslinja, joka tarjoaa ohjausta ja käytännön vinkkejä historiallisen proosan ja tietokirjallisuuden kirjoittamiseen. Koulutukseen kuuluu viisi lähijaksoa ja ohjattua etäopiskelua aikavälillä 24.1.–17.5.2025. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kirjoituslinjan vetäjänä toimii kirjailija Jenni Linturi. Katso lyhyiltä videoilta Linturin terveisiä:

Lue lisää kirjoituslinjasta ja hae mukaan viimeistään 15.12.2024:

Usein kysytyt kysymykset

Pitääkö olla vain yksi käsikirjoitus vai voiko linjalla työstää useampia käsikirjoituksia?

Linjan aikana kannattaa keskittyä vain yhteen käsikirjoitukseen. Linjalle haetaan ennakkotehtävällä, joka koostuu käsikirjoituksen synopsiksesta ja lukunäytteestä. Käsikirjoitus voi kuitenkin muuttua ja muotoutua linjan aikana toiseen suuntaan kuin ennakkotehtävässä.

Mitä historiallinen tarkoittaa?

Historiallisella tarkoitetaan linjan yhteydessä teosta, joka sijoittuu aikaan, josta kirjoittajalla ei ole kokemusta.

Pitääkö tietää, haluaako kirjoittaa tieto- vai kaunokirjan?

Siitä, mitä aikoo kirjoittaa, pitää olla vähintäänkin idea linjalle hakiessa. Hakemisen yhteydessä pitää myös palauttaa synopsis ja lukunäyte omasta tekstistä. Käsikirjoituksen laji voi kuitenkin vaihtua koulutuksen aikana.

Miten valmis käsikirjoituksen pitää olla?

Käsikirjoituksen ei tarvitse olla valmis. On kuitenkin oltava jonkinlainen idea siitä, mitä on lähdössä käsittelemään. Käsikirjoitus voi olla esimerkiksi pelkkä synopsis ja tekstinäyte tai vaikkapa muutamia ydinkohtauksia ja aiheen pohdintaa. Käsikirjoitusta ei arvioida sen valmiuden vaan potentiaalin mukaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että neljän kuukauden kurssilla muutamasta ydinkohtauksesta tai synopsiksesta koostuvasta ideasta ei vielä tule kokonaisuutta.

Voiko käsikirjoitus olla esimerkiksi novelleja, sukuhistoriaa tai esseistiikkaa?

Voi. Sukuhistoriaa koskee kuitenkin sama rajaus kuin historiallista proosaa, eli sen olisi hyvä sijoittua pääasiallisesti sukuhistoriaan, josta itsellä ei ole ensi käden kokemusta. 

Pitääkö kaikkiin lähitapaamisiin osallistua?

Kyllä, kaikkiin lähitapaamisiin pitää osallistua.

Jos pääsen linjalle, onko varmaa, että saan kustannussopimuksen?

Ei. Linjalle pääsy ei ole tae kustannussopimuksesta.

Takaisin arkistoon