Koulutuskalenteri

#kaikkiennakoi-valmennus 11.4.2018 (webinaari) & 25.-27.4.2018 (Otava)

Miten voin varautua siihen mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Kuinka tunnistan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia? Mitä ne minulle ja työyhteisölleni tarkoittavat?

"...kaukoviisaus, jota minulla on hyvin paljon. Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, ovat reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu … Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää.”  Konsta Pylkkänen, lainaus Veikko Huovisen kirjasta Havukka-Ahon ajattelija.

Miten voin varautua siihen mitä tulevaisuudessa tapahtuu? Kuinka tunnistan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia? Mitä ne minulle ja työyhteisölleni tarkoittavat?

Mihin #kaikkiennakoi -valmennusta tarvitaan?

Maailma muuttuu nopealla vauhdilla, jolloin nykyiset toimintatavat eivät ole riittäviä. Jos pidämme tulevaisuutta vain menneisyyden ja nykyisyyden jatkumona, suljemme paljon mahdollisuuksia pois. Tällöin tulevaisuus voi yllättää ja sammutamme vain tulipaloja.

Tulevaisuusajattelu kuuluu kaikille organisaatiossa ja se on arjen työkalu ja ajattelutapa.

Mitä #kaikkiennakoi -valmennus sisältää

Valmennus on käytännönläheistä ja sen aikana osallistujat haastetaan tunnistamaan omaa ja organisaationsa ennakointikyvykkyyttä ja kehittämään sitä.

Valmennus koostuu kolmesta osiosta:

Valmennus alkaa yhteisellä webinaarilla, joka on startti ja orientoituminen tulevaisuustyöskentelyyn. Sovimme käytännön asioista, avaamme sisältöjä sekä ennen kaikkea innostumme ja motivoidumme työskentelyyn. #kaikkiennakoi osallistujille luodaan suljettu FB-ryhmä, joka tukee työskentelyä niin prosessin aikana kuin sen jälkeenkin ja toimii vertaissparrauksen areenana.

Kontaktipäivien leirimuotoinen toteutus tarkoittaa työskentelyjaksoa, jossa kahden päivän ja illan aikana työskennellään tulevaisuustuvissa sekä yhdessä että pienryhmissä. Toteutustapa on osallistujia herättävä, intensiivinen sukellus tulevaisuuksiin. Leirikokemus irrottaa osallistujat omasta arjestaan ja saa heidät keskittymään paremmin käsillä olevaan tehtävään. Yhdessäolo lisää osallistujien välistä luottamuspääomaa, joka syventää yhdessä oppimista.

Työskentely on kaikissa vaiheissa osallistavaa ja osallistujien omaa kokemusta ja asiantuntemusta kunnioittavaa.

Leirikokemukseen kuuluu mahdollisuus viettää illalla aikaa yhdessä koko osallistujajoukon kesken. Tämä tarkoittaa ruokailua, saunomista ja ennen kaikkea hyvin syvällistäkin yhteistä keskustelua päivän aikana käsitellyistä aiheista.

Kuukauden kuluessa leirin jälkeen käymme yhteisen keskustelun siitä, miten leirillä sovitut toimenpiteen ovat lähteneet liikkeelle. Käymme yhteistä keskustelua FB-ryhmässä sekä päätämme valmennuksen yhteiseen webinaariin.

Kenelle #kaikkiennakoi -valmennus soveltuu?

Toteutus on ensimmäinen laatuaan ja siinä rakennetaan henkilökohtaista sekä oman organisaation tulevaisuustyöskentelyn ajattelua. Tämä sopii sinulle jos

 • kehität organisaatiotasi
 • teet tuotekehitystä
 • rekrytoit uusia työntekijöitä
 • vastaat henkilöstön koulutuksesta
 • toimit esimiehenä
 • haluat kehittää omaa tulevaisuusajatteluasi

Mitä saat #kaikkiennakoi- valmennuksesta?

 • Ymmärrät mitä ennakointi tarkoittaa
 • Käsityksesi tulevaisuuden vaihtoehdoista laajenee
 • Osaat hyödyntää työssäsi leirillä käytettyjä ennakoinnin menetelmiä
 • Verkostoidut ja luot kontakteja

Tärkeimpiä menetelmiä ja työskentelytapoja ovat mm.

 • Heikkojen signaalien ja trendien tunnistaminen
 • Tulevaisuuskuvat ja skenaariot
 • Tulevaisuuspelit
 • Näkemyksiä tulevaisuuskuntoisuuden arviointiin ja tulevaisuusprosessin rakentamiseen omassa organisaatiossa
 • Osallistavat menetelmät

Sisältöön  liittyviin kysymyksiin vastaa Seija Kiiskilä, p. 0404 112 554, seija@futuresgarden.fi, @seijakii

Käymme keskustelua #kaikkiennakoi -valmennuksesta twitterissä.

Aika

Webinaari 11.4.2018 ja lähitapaaminen 25.-27.4.2018

Kurssiaikataulu

Webinaari tiistaina 11.4.2018 klo 9-10
keskiviikko 25.4.2018 klo 12.00 – 16.00 + iltatyöskentely
torstai 26.4.2018. klo 09.00-16.00 + iltatyöskentely
perjantai 27.4. klo  09.00 – 13.00

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli)

Kurssin valmentajat

Seija Kiiskilä, Futures Garden
Tiina Häkkinen, Majacca
Jukka Tikkanen, Otavan Opisto

Hinta

Valmennuksen hinta on 280€/hlö (sis. opetus ja kurssiohjelman mukaiset ruokailut; majoitus erikseen omakustanteisesti.

Majoittuminen

Lähivalmennuksen aikana majoittuminen omakustanteisesti; Mikkelin keskustassa palvelevat mm. Cumulus Mikkeli (p. 0200 48129) ja Sokos Hotel Vaakuna (p. 029 1239601).

Lisätietoja

Koulutuksen järjestelyistä: kurssit@otavanopisto.fi, p. 044 794 3565                        Koulutuksen sisällöstä: Seija Kiiskilä, seija@futuresgarden.fi

Ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittaudutaan 27.3.2018 mennessä ilmoittautumislomakkeella

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä veloitamme varausmaksun (100€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen 27.3.2018 tapahtuneesta peruuttamisesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta kurssimaksusta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta kurssille tai koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan kurssimaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

 • Paikka:

  Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli)

Tagit: ennakointi, heikko signaali, fasilitiointi, organisaatio, julkishallinto, valmennus, tuotekehitys, rekrytointi, esimies, tulevaisuus, tutkimus, trendi

Tulevia koulutuksia


Tulevia koulutuksia

<

>

Ma
Ti
Ke
To
Pe
La
Su